Кристалина вярва в силна и единна Европа

Кристалина вярва в силна и единна Европа
Еврокомисарят Кристалина Георгиева участва в публичния дебат в Народното събрание „Европа на солидарността и/или Европа на егоизма?“, провел се в понеделник, 12 март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева вярва, че Европа е единна и в бъдеще ще бъде още по-силна от сега.

„Европа може да стане по-силна и трябва да е ясно, че ние, европейците, сме силни, защото сме единни“, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в началото на публичния дебат в Народното събрание „Европа на солидарността и/или Европа на егоизма?“, предаде БГНЕС.

„Нямам никакво съмнение, че нашите деца ще живеят в силна и единна Европа, защото солидарността, върху която се гради Европа, не е глупост, а е необходимост за всички нас“, подчерта Георгиева.

„Ако вземем БВП на света в номинално изражение, Европа с 16,2 трилиона долара представлява 26% от световната икономика и е на първо място в света. Само Германия в номинално изражение представлява 5% от световната икономика, а най-малката икономика в Европа – Естония, заема почетното 101-во място. Ако искаме да останем номер едно, трябва да продължим да работим върху това да интегрираме страните от ЕС. В дългосрочен план аз съм убедена, че Европа има отлични перспективи да запази единството си“, каза още еврокомисар Георгиева.

„Днес е трудно време. Кризата провокира много отрицателни тенденции в Европа и това е така, защото кризата не се проявява еднакво във всички страни в Европа“, отбеляза тя и припомни, че в четири страни от ЕС безработицата е между 4% и 5,5%, докато в 13 страни безработицата е по-висока от средната в ЕС, в 10 от страните членки безработицата при младежите е повече от 25%.

„В шест страни от ЕС над 50% от хората смятат, че нещата вървят на добре. В десет страни от ЕС, сред които и България, под 10% от населението смятат, че положението е добро“, заяви Кристалина Георгиева.

„Изискванията и условията за получаване на европейските пари се затягат“, отбеляза комисар Георгиева.

Според нея е много важно в нашия парламент да се подкрепи бюджетната рамка за следващия програмен период и да се базира той повече на собствени средства на комисията, отколкото на трансфери между отделните страни, защото това създава условия за пазарлък.

#Георгиева #еврокомисар #еврокомисар по хуманитарна помощ #международно сътрудничество и реакция при кризи #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници