Отиде си съпругата на Хайтов, преводачката Жени Божилова

Отиде си съпругата на Хайтов, преводачката Жени Божилова
A A+ A++ A

На 86-годишна възраст след кратко боледуване почина един от най-известните български преводачи от английски език Жени Божилова, съпруга на писателя Николай Хайтов в продължение на 44 години. Тя е издъхнала на 21 септември следобед в болница „Лозенец“.

Жени Божилова е родена на 3 юни 1928 г. в Ямбол. Под перото й са излезли над 60 романа и няколко сборници с разкази. Тя е призната сред най-добрите познавачи на американската и ангрийската литература. Представила е на български произведения на Джейн Остин, Чарлс Дикенс, Шарлот Бронте, Вирджиния Улф, Робърт Грейвс, Рей Бредбъри.

Работила е като редактор в издателство „Народна култура“, списание „Панорама“ и списание „Съвременник“.

За живота си с един от изтъкнатите майстори на словото и за човешките отношения днес тя споделя пред „Гласове“:

„Най-важното в този живот е срещата с добротата - когато отпуснеш душата си да се радва, че срещу теб има добронамерен човек, който не храни никакви лоши чувства. Напоследък злината е основното, което завладя българина. Помисли за тези вълчи отношения, които са навсякъде. Погледни вестниците, пусни си телевизора, виж ги тези в Народното събрание - погледни всички! А животът има смисъл, ако правиш добрини. Или когато срещнеш добър човек, да си измиеш душата и да продължиш да се блъскаш. Това разбрах. Николай беше добър човек. Моите най-близки са добри хора. Може би затова съм се съхранила.“

 

#Николай Хайтов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници