В Пловдив: празник за Стария град и за рибарите

В Пловдив: празник за Стария град и за рибарите
Пловдив, снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

С едновременния звън на 15 възстановени старинни стенни часовници в 5 следобед днес ще бъде оповестено началото на традиционната седмица на Стария град в Пловдив.

Тази година тя преминава под мотото

"Адрес на човечността"

Ще има изложба "Стрелките на времето", концерт "Заедно" на ансамблите "Тракия" и "Филип Кутев".

Утре в Данчовата къща се открива уникална експозиция, посветена на Иван Вазов, в която са събрани подаръците, дарени на великия поет от Пловдив. Там ще бъде и премиерата на книгата на Катя Зографова "Неканоничният Вазов".

Същият ден започват и проявите от

пленера на ковачите

От 19:00 ч. най-възрастният от тях ще донесе огъня от ковачницата си в Ягодово на Централния площад, откъдето той ще бъде пренесен на Лапидариума в Стария град от живописно шествие.

Там ще бъде открит и пленерът, в който майсторите пред очите на всички ще се състезават в изработването на различни предмети.

В четвъртък се открива

Есенният панаир на занаятите 

съпроводен от фотоизложбата "Традиции" на Александър Михайлов. В къщата "Хиндлиян" ще бъде представена сбирка, посветена на изтъкнатите пловдивски чехи - това са няколко фамилии, допринесли за развитието на града в миналото, чиито наследници продължават да вършат полезни неща и днес.

В Данчовата къща пък ще бъде представена "Картина от мнозина"-

платно, рисувано от 500 души

В петък Старият град е на децата - на няколко места ще бъдат организирани "Работилнички за сръчни ръчички", в които децата ще могат да творят, а ученици от Образцовата математическа гимназия ще представят свои проекти на тема "Да представим културно-историческото наследство заедно".

В събота от 10:30 ч. е може би най-зрелищното събитие от празниците - шествие с костюми от 19 век. Празниците продължават в неделя, когато на Лапидариума ще има концерт на пловдивски таланти, а в Бялата къща ще вървят прожекции на филми от колекцията "Това е България".

В града има и друг празник, и той е за рибарите.

Днес е един от редките дни в годината, когато риболовът на Гребната база е разрешен

До 17:00 ч. любителите на въдицата могат да хвърлят кукичката във водата, която буквално гъмжи от риба. Заради обичайната забрана популацията на различни видове риба, сред тях бял амур, толстолоб, шаран и редица по-дребни екземпляри, е огромна.

Белият амур е забранен за лов и днес, защото мисията му е да чисти водораслите. Преди години проблемът със затлачеността от растителност беше много сериозен, тогава именно старите пловдивски рибари препоръчаха да се засели бял амур, който действително прочисти водата.

Преди месец в Гребния канал пък масово измряха трикилограмовите толстолоби. Причината, според общината, беше замърсената вода, слязла след пороите в Родопската яка. Според старите рибари без нея кислородът във водата не стига за всички риби, а точно този вид и на тази възраст има своите особености, които пораждат фаталната несъвместимост.

#Пловдив #Стария град #рибар #канал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници