Германци дават Украйна на съд за сваления боинг

Германци дават Украйна на съд за сваления боинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 Роднини на германци, загинали в малайзийския самолет, свален над Донецка област в Украйна, ще съдят Украйна и президента Петро Порошенко за убийство поради небрежност. Освен за убийство на 298 души поради небрежност, роднините ще поискат и по 1 милион евро обезщетение за всеки загинал, съобщава в."Билд ам зонтаг".

Адвокатът, представляващ трите германски семейства, изгубили общо четирима близки сред 298-те жертви на полет МН17, Елмар Гимула заяви, че според международното право би трябвало Украйна да затвори въздушното си пространство за полети, след като не може да гарантира безопасността им.

"Всяка държава отговаря за сигурността на въздушното си пространство. Ако не може временно да го осигури, тя трябва да го затвори. Понеже това не се е случило, Украйна носи вина за причинените загуби и щети", обясни Гимула.

Според адвоката, това е нарушение на човешките права. Поради тази причина до две седмици ще внесе иска в Европейския съд за правата на човека.

Германският сайт „Вархайд фюр Дойчланд“ публикава в края на юли скандална статия, в която твърди, че украински пилот на щурмови самолет СУ-25 разказва, какво е станало в небето над Донбас в деня на катастрофата на малайзияския боинг. Летецът признал, че е стрелял от бордовова картечница. Именно неговият самолет е на снимките от спътника, представени от властите в Русия.

Експертите, които разшифроват данните от черните кутии на малайзийския Боинг 777 съобщиха , че лайнерът е бил свален от ракета. Те обявиха, че е регистрирана „декомпресия в резултат на мощен взрив”.

#Германия #Украйна #Боинг #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай