Българите „за“ ограничени права на лошите родители

Българите „за“ ограничени права на лошите родители
Българите държат родителите да се грижат добре за децата си и настояват за санкции за лошите родители. Снимка: mysticmadness.com
A A+ A++ A

76% от българите смятат ограничаването на правата за удачно наказание за родители, които не полагат грижи за децата си, според проучването на Националния център за изучаване на общественото мнение.

86% от респондентите одобряват спирането на социалните помощи и налагането на глоби като санкции за лошите родители. От НЦИОМ отбелязват, че това мнение е особено популярно сред младите, образованите и заможните респонденти.

Според 60% от българите най-доброто, което може да се направи за деца, останали без родителски грижи, е да се потърси начин те да бъдат настанени в семействата на свои роднини и близки хора.

„Най-слаба подкрепа за подобна мярка обаче отчитаме сред високообразованите респонденти. Резервите идват от допускането, че не всички роднини и близки са подходящи за възпитанието на останалите без родителски грижи деца“, посочват социолозите.

Настаняването в приемно семейство и осиновяването се смятат за възможни алтернативи на настаняването при роднини.

Макар и по-слабо одобрявани, те са категорично предпочитани от респондентите пред настаняването на детето в специализирано заведение за деца, лишени от родителски грижи.

Данните показват, че домовете за сираци не се ползват с доверие, а масовите очаквания са дейността им да бъде свивана и ограничавана занапред, като се дава път на алтернативните възможности като настаняване при роднини, в приемно семейство или осиновяване.

#НЦИОМ #родители #роднини #настаняване #осиновяване #деца #приемно семейство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници