Расте броят на бойците в "Ислямска държава"

Расте броят на бойците в "Ислямска държава"
Броят на джихадистите расте.
A A+ A++ A

Джихадистката организация "Ислямска държава" (ИД) увеличава броя на бойците си. Според данни на ЦРУ в момента сред редиците й в Сирия и Ирак има над 31 хил. души.

Американското разузнаване обяви, че настоящата оценка на броя на бойците от ИД се основава на разузнавателни доклади от май до август. Числеността им е по-голяма от тази, която се цитираше досега. Според ЦРУ сегашната оценка отразява по-усиленото набиране на членове от екстремистката групировка от юни след постигнатите от нея успехи на бойното поле и провъзгласяването на халифат.

Австралия, която заедно с американците участва в борбата срещу групировката, в петък увеличи до най-високо ниво тревогата си от терористични атаки, обяви премиерът Тони Абът. Страховете на Канбера идват от австралийски джихадисти, които отиват да се сражават в Ирак и Сирия, а после се връщат у дома.

По-рано също стана ясно, че Вашингтон няма намерение да иска разрешение от Дамаск за нанасянето на въздушни удари срещу позиции на групировката на сирийска територия, тъй като смятат правителството на президента Башар Асад за "незаконно". От Дамаск пък обявиха, че удари, нанесени без съгласието й, ще бъдат възприети като агресия.

#ислямска държава #САЩ #Австралия #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници