Няма основания за несъстоятелност на КТБ, смята Хърсев

Няма основания за несъстоятелност на КТБ, смята Хърсев
Емил Хърсев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансистът Емил Хърсев, който е част от Инициативния комитет за решаване на кризата с Корпоративна търговска банка, заяви, че няма нито едно основание, което да налага до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност е за държавата, за клиентите и вложителите.

„Загубите ще бъдат несъизмеримо по-големи, отколкото всички предполагаеми разходи за оздравяването на банката“, коментира Хърсев пред БНР.

Според него всички данни, които получават от работата на екипа квестори, който провежда особения надзор, показва, че оздравяването и стабилизирането на КТБ е възможно и за това трябва да се работи.

„БНБ не бих казал, че не прави нищо. Но за съжаление, тези решения, които изискват отговорност, поемане на финансов риск, очевидно не се вземат. Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. Това се отразява негативно. Не знам защо не вземат това решение например, което би могло сравнително бързо да реши въпроса поне за едната от двете банки“, коментира финансистът. Той уточни, че става въпрос за една сума, която Българската банка за развитие я има и според него няма никакъв проблем да възстанови на КТБ. „Това би подобрило позициите на КТБ и би възстановило веднага работата на по-малката търговска банка - „Виктория“, и нейните клиенти биха получили достъп до парите си веднага. Самите одитори, които бяха назначени от БНБ, също подкрепят този извод“, каза Хърсев.

По-късно днес банкови експерти, представители на синдикати и работодатели, както и омбудсманът Константин Пенчев, бяха поканени да обсъдят мерки за решаване на кризата с Корпоратвна търговска банка в Стопанската камара.

#Емил Хърсев #Хърсев #КТБ #Стопанската камара #експерти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници