Тренчев: Прокуратурата да разследва бездействието на БНБ

Тренчев: Прокуратурата да разследва бездействието на БНБ
A A+ A++ A

В момента парламент няма и прокуратурата е единствената институция, която може да повдигне въпроса дали няма престъпно бездействие на БНБ, каза председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в коментар на състоялия се разговор в кабинета на главния прокурор за затворената Корпоративна търговска банка.

"В целия този казус няколко институции могат нещо да правят и имат възможност по закон. Ние например нямаме право да се месим", посочи синдикалният лидер. Той описа обаче групата, представляваща експерти финансисти, работодатели и синдикати като заинтересовани страни - "тъй като тази банка може да повлече цялата финансова система, което е силно притеснително и за работодатели, и за нас".

"По граждански път вдигаме шум, привличаме експерти, предлагаме ги в банката, нека да ги извикат. Нека такива експерти, не ние, да обсъдят положението, да предложат варианти за изход. Иван Искров отхвърля тази възможност. Същевременно не предлагат никакъв вариант. Тупат топката, нека да минава време и пациентът да загине, ако може и сам", описа как вижда ситуацията Тренчев. "Прокуратурата разследва какво е ставало от криминална гледна точка. Но прокуратурата е единствената институция, ние го казахме това нещо вчера, която може да повдигне въпроса дали БНБ няма престъпно бездействие. Защото ние това виждаме – има бездействие от страна на БНБ. И тъй като БНБ се отчита пред парламента, парламент няма – няма друга институция към този момент, която може някак си да разтръска БНБ и да им каже – изпълнявайте си функциите, за които има закон. Това беше смисълът на срещата вчера".

На срещата са присъствали представители на двата синдиката, на 4-те работодателски организации, двама експерти - Красимир Ангарски и Емил Хърсев, Вежди Рашидов като представител на вложителите и създадения от тях Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност.

На въпрос поет ли е ангажимент на 21 септември, когато изтича тримесечният срок на специалния надзор, да стане ясна съдбата на банката Константин Тренчев каза: "Главният прокурор ни каза, че сутринта е имал среща с шефовете на БНБ, плюс финансовия министър, и че са му казали - това са неговите думи, чуха ги още 10-тина души - че на 21 септември ще има яснота".

По другия важен въпрос - с какви средства се предлага спасението на кредитната институция, синдикалният лидер коментира:

"Моето изказване беше предимно медицинско, тъй като казах така – ако на един пациент му предпишеш лечение, трябва първо да знаеш каква е диагнозата, тогава да му предпишеш лечение. Защото една болест се лекува по един начин, друга по друг начин.

В КТБ  диагнозата трябва да е следната – недостигът – има ли такъв, ако има колко е. Защото, ако недостигът е да кажем 200 милиона се предписва едно лечение, ако е два милиарда – друго лечение.

Целта е  – да не се спасява с публични средства и ние затова натискахме. Обаче, колкото повече време има, пак като лекар ще го кажа, пациентът агонизира. Ти си му затворил системите, спрял си му кислорода и му гледаш сеира и се суетиш край него. Идва момент, когато вече трябва да даваш много силни средства, за да го спасиш".

"Това нещо за мен абсолютно умишлено се прави, защото не може за толкова време, толкова народ да не каже, хора – проблемът е еди кой си", продължи Тренчев. "И край – да се повярва,че това е проблемът, за да се прецени как да се спаси. Ние натискахме заедно с работодателите да се постави правилната диагноза, след което да бъдат поканени акционерите да си оправят проблема. Ако те не могат да го оправят, да дойдат и други мераклии да го оправят и едва тогава държавата да се намеси, ако се налага. Но колкото повече време минава, пациентът толкова повече закъсва и може да се стигне наистина до момент, когато държавата трябва да се намеси".

Според Константин Тренчев в случая с КТБ има план и зависимости: "Сценарият е, че тази банка са я нагласили група граждани, за които вече горе-долу цялото общество е наясно. Тази банка явно има хубави работи и те искат да ги придобият. За тази цел те са казали: тези и тези институции трябва да играят на нашата страна, което беше и направено. А това какво ще стане с компаниите, които са ангажирани с кредити в тази банка, депозити, какво ще стане с хората вътре – това явно не ги интересува..."

 

#Константин Тренчев #главния прокурор #Корпоративна търговска банка #КТБ #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници