Кунева напуска НДСВ

Кунева напуска НДСВ
Кунева беше категорична, че няма да влиза в политически картел с неясни интереси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият еврокомисар Меглена Кунева напуска НДСВ, след като беше едно от водещите лица в партията от основаването й през 2001 г., обяви самата Кунева в изявление.

„Взех тежко решение да подам заявление за напускане на НДСВ", съобщи в неделя лидерът на сдружение „България на гражданите".

През 2001 г. влязох в тази партия заради ценностите, но най-вече заради европейския път, който тя предложи, обясни Кунева.

Тя благодари на всички хора, с които са се борили за тези ценности, за да има свобода и конкуренция в страната. Тя благодари специално и на ръководството на НДСВ и лично на председателя Христина Христова, които са я подкрепили в кампанията на президентските избори през есента на миналата година.

„Излизайки от партията не означава, че излизам от политиката. Каним всички модерни хора да се присъединят към сдружение „България на гражданите", заяви тя от името на екипа на новата гражданска организация.

По думите й има прекрасни идеи и гражданска енергия в сдружение „България на гражданите", като са получени повече от 10 000 заявления за членство.

„Смятам, че тези хора са точно това, което търсим – активни, отговорни, интересуващи се от съдбата си хора”, подчерта Кунева.

За ситуацията в страната бившият еврокомисар посочи, че нараства впечатлението, че държавата е абдикирала от своите функции.

„Нито образованието, нито здравеопазването, нито сигурността , нито участието ни в ЕС могат да минат без държавата”, допълни Кунева.

„Все по-ясно се вижда в нашите срещи, че ГЕРБ и БСП за много хора са две страни на една и съща монета, че работят заедно, за да прокарват лобистки интереси, каза още тя.

Според нея смяната на министрите, особено в здравеопазването, оставя хората наистина отчаяни. Кунева твърди, че у нас се водят битки на интереси, а не политика, която да води страната напред.

Бившият кандидат за президент смята, че се увеличава групата на негласуващите, която застрашава демокрацията в България.

„Дали пък не е това целта – да накарат хората да не гласуват и да се установи една сива прослойка, която води България към пропаст? Искам да разчупя точно този модел, при който от партиите зависи всичко”, каза Меглена Кунева, като добави, че на съществуващите партии това никак не им харесва.

„Не заставам срещу партиите, но заставам срещу тъмните им сделки. Ако партиите представляват интересите на олигархията, аз ще съм срещу тях, но няма партия, която засега да казва, че единствената й цел е повишаването на стандарта на живот у нас, няма партия, която да каже какво ще направи със срива в образованието и здравеопазването”, посочи Кунева.

Кунева беше категорична, че няма да влиза в политически картел с неясни интереси.

„Власт и опозиция наистина станаха лицето на една и съща монета – те искат да овладеят системата, а не да я променят”, подчерта тя.

„В сдружението получаваме много въпроси, продължаваме да пътуваме из страната – днес сме в Перник, следващата седмица в Стара Загора и Бургас”, добави бившият еврокомисар.

Кунева смята, че печели все повече привърженици. Според нея няма смисъл от инжинерстването на партии, а от платформа, от която да се тръгне и да се постигне отговорност и справедливост.

„Категорично се разграничавам, че България е била сред „йес мените" по време на преговорите при приемането на страната ни в ЕС”, отговори Кунева на журналистически въпрос.

„Стремежът да се затягат коланите вече не е интересен в ЕС, там се говори повече за икономически растеж, за нови работни места, за конкурентоспособност”, посочи тя.

Кунева изрази недоволство, че няма наш принос, наша тема в ЕС, че ние блестим с мълчанието си там.

#Меглена Кунева #НДСВ #ГЕРБ #БСП #еврокомисар #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници