Пловдив с остров на изкуствата

Пловдив с остров на изкуствата
Пловдив
A A+ A++ A

Пловдив, който бе избран за Европейска столица на културата, ще има остров на изкуствата. Истинското парче земя насред река Марица - Адата, ще стане център на културата. Островът, на който от години не стъпва човешки крак, ще бъде преобразен по проект „Река на въображението“, информира „Стандарт“.

Ще оживеят и всички места около река Марица, които създават условия за работа на артистите,  обяви кметът на града Иван Тотев. Той допълни, че няма време за почивка и още тази седмица стартира реализирането на програмата.

Сред другите идеи на екипа му е

създаване на академията „Столивуд“, която ще отвори врати в Столипиново

Там местните таланти ще се обучават в тайните на киното, театъра и фотографията. От екипа на фондация „Пловдив 2019“ се надяват да привлекат за лектори творци от ранга на Емир Кустурица, Данис Танович, Тони Гатлиф, които да развият талантите на нашенците.

Студентите в академията „Столивуд“ ще правят късометражни филми, ще създадат и свой спектакъл, с който ще гостуват на Световния ромски фестивал „Коморо“ в Чехия.

В платформата „Регионал“ пък ще се впишат и

Родопите с голям фестивал „Европейски приказки в Родопите“

чиято кулминация е в с. Гела. Кметството предвижда и акция „Rent-a-Баба“, с която по-възрастните хора от региона ще посрещат в домовете си артисти от целия свят, които ще пристигнат в Пловдив през 2019 г.

Градът под тепетата планира и концерти като „Балканска музика в Пловдив“, за който участие са потвърдили Горан Брегович, DJ Shantel, Fanfare Ciocarlia. Тютюневите складове в града също ще се превърнат в място за култура, а „Капана“ - в град на творческите индустрии.

Дори бомбоубежищата ще станат алтернативни пространства за изкуство. Градът ще бъде домакин и на Пловдивско биенале, ще има международни форуми като среща на колекционерите от Европа, лятно арт училище, танцови проекти. След 5 години Пловдив ще организира десетки концерти - джаз, симфонични и оперни.

До 2019 г. Пловдив ще бъде преобразен и след пет години хората ще живеят в един нов град

обеща още кметът Иван Тотев.

„Бюджетът ни е близо 38 милиона евро, като има няколко източника на финансиране: награден фонд от Европейската комисия - 1,5 милиона евро, 10 милиона евро, гарантирани от държавата, общински средства и такива от частния бизнес. Имаме и възможности за допълнително добавено финансиране, което се хареса и на самото жури“, коментира финансовата част на концепцията градоначалникът. Пловдив впечатлил журито още с факта, че е кръстопът на етноси, които живеят помежду си в хармония и разбирателство от векове, съобщи в. „Марица“.

Другите три града, които стигнаха до финала на надпреварата - Велико Търново, Варна и София, пък ще си поделят 30 на сто от държавната субсидия, която ще получи Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

За допълнителното финансиране вече е подписано споразумение между Министерството на културата и кметовете на четирите града, които се състезаваха за престижната титла на финала. Предложението е било направено от търновския градоначалник Даниел Панов по време на среща при министъра на културата още преди окончателния избор. Идеята е по този начин да бъдат подпомогнати инициативите, заложени в програмите на трите града, които си поделиха второто място в конкурса. Според Иван Тотев може съвместно да бъдат реализирани проекти на Велико Търново и Варна.

#Пловдив #Европейска столица на културата #2019 #проекти #култура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници