Затварят зоопаркове заради лоши условия, само 5 имат лиценз

Затварят зоопаркове заради лоши условия, само 5 имат лиценз
Софийският зоопарк
A A+ A++ A

Екоминистерството ще затваря зоопаркове заради лоши условия. Това съобщи за „Преса“ експертът от МОСВ Руслан Сербезов. В момента у нас има 20 зоологически градини. Те обаче са строени преди повече от 25 години и с малки изключения не отговарят на съвременните условия.

Така, в момента, само пет от парковете са лицензирани - в Добрич, Пазарджик, Плевен, Кнежа и Димитровград. Два са закрити, а останалите, включително софийският, са в процес на прелицензиране.

По закон, когато един зоопарк не отговаря на изискванията, трябва да бъде затворен. Другият начин е да бъдат премахнати само клетките на животните, за които няма подходящи условия.

Досега тези крайни мерки се прилагаха рядко

но повече отсрочки няма да се правят, на никого няма да се правят отстъпки, категоричен е Сербезов.

В софийския зоопарк например трябва да бъдат подобрени условията за кафявите мечки. В момента те живеят на малка площ в студени бетонни „апартаменти“, докато местообитанието им трябва да бъде поне един декар, с вода, дървета и зелени площи. Ако това не се направи, кафявите мечки ще бъдат преместени на по-добро място.

Трябва да се подобрят и мизерните условия на маймуните, на нутриите и на някои други по-дребни видове.

Софийският парк обаче има с какво да се гордее - нови и красиви местообитания за видрите, вълците и тревопасните животни. Предстои да бъде изграден комфортен дом за жирафа, който ще бъде най-голямата атракция на парка, защото досега такова животно у нас не е гледано.

Парк по евростандартите ще има и Пловдив, където ще бъдат инвестирани 4,5 млн. лв. 

В Кюстендил също имат проект, но нямат пари. Генерални преустройства ще правят и в Ловеч след трагичния инцидент с ягуара Алонсо, който избяга на 8 август и беше застрелян.

Пример за подражание е центърът в Добрич, който е изграден по българо-швейцарски проект. Историята на възникването му е интересна и необичайна. През 1996 г. Ройтерс публикува снимка на малко кенгуру с майка му Кета. Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката е поместена в известен швейцарски всекидневник. Тя дълбоко трогва еколога Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в цяла Швейцария и

за 1 година са събрани над 300 хил. франка

Сега в центъра животните са като в естествената си среда - понитата и магаретата се ширят на минипасища. Посетителите имат възможност за пряк досег с животните.

С цел безопасност само за някои от видовете са направени заграждания или се използват електропастири. Там има повече от 30 вида, като това е единственото място у нас, където могат да се видят европейски бизони. Емблема на зоологическата градина са семейството коне на Пржевалски.

В парка се отглеждат и 26 вида птици. Сред тях са сребърен, златен, колхидски и кралски фазан, обикновен и бял паун, щрауси и голямо разнообразие на кокошки, патици и гъски.

От 2008 г. ново дарение на швейцарските партньори от „Про Зоо Добрич“ в Шафхаузен увеличи видовото разнообразие на животните в зоопарка с миещи мечки (еноти).

#зоопарк #лиценз #затваряне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници