Опозицията в Бахрейн се осмели да протестира

Опозицията в Бахрейн се осмели да протестира
Протестиращите искат реформи, които да ограничат правомощията на крал Хамад бин Иса ал-Халифа (на снимката). Снимка: theglobeandmail.com
A A+ A++ A

Десетки хиляди жители на Бахрейн излязоха на улиците в столицата Манама с искане за политически реформи една година след като властите потушиха бунт в страната, съобщи местен активист.

„Полицаите използваха сълзотворен газ срещу група протестиращи, но демонстрациите бяха като цяло мирни и никой не е арестуван," разказа активистът Набил Раджаб, председател на Бахрейнския център за човешки права, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Това е един от най-големите протести в последните години," заяви той. Раджаб уточни, че демонстрантите излезли на улиците в отговор на призивите от няколко групи, включително влиятелното движение Ал-Уефак, основната шиитска опозиционна формация.

Протестиращите призовали за политически реформи в Бахрейн, който е управляван от династия Ал-Халифа, произлизаща от сунитското малцинство.

Опозицията иска промени в конституцията, които да ограничат правомощията на династията. Напрежението в Бахрейн остана високо след кървавото потушаване миналата година на улични протести в столицата Манама.

#Бахрейн #политически реформи #Набил Раджаб #човешки права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници