206308 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68171| EUR 1.95583| GBP 2.31816|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

"FT": Хибридните войни – новото руско военно изкуство

29 август 2014, петък / 18:31; Коментари: 2
Send to Kindle
"FT": Хибридните войни – новото руско военно изкуство
Хибридните войни са нов вид военно изкуство. Снимка: www.novini.bg

Намесата на Москва през последните месеци е нещо повече от опортюнистична маневра. С мащаба си тайната война в Крим, Луганск и Донецк постави нов еталон в изкуството. Тя извади на показ слабостта на закостенялото военно възпиране на НАТО, което е в основата на системата за международна сигурност, която се очакваше да става по-силна, а не да отслабва. И освен това се превърна в гръмоотвод за дебати за бъдещето на войната.

Когато лидерите на НАТО се срещнат в Уелс следващата седмица, вниманието им ще е насочено предимно към действията на Москва срещу съседа й.

За някои от най-високопоставените военни стратези на НАТО и за много от най-важните фигури в международните дела, светът след Студената война е достигнал точката, отвъд която следва радикална промяна; общоприетото схващане в западната мисъл - идеята за глобализиращ се свят, в който по-големият просперитет е в крайна сметка аналог на стабилност - отново е поставено под въпрос.

Лидерите на НАТО говорят, че манталитетът на Путин е присъщ за 20 век. В четвъртък Алиансът обвини Москва, че е изпратила 1000 войници в Украйна, което според него е явен знак за прякото руско участие в конфликта.

Но в частни разговори те са по-откровени - и притеснени – от тактиката от 21 век, която Путин използва. Действията на Русия в Украйна взривиха идеята, че всеобхватните комуникационни технологии и икономическата взаимозависимост водят до някакво всеобхватно разбирателство.

Оказва се, че национализмът, геноцидът, анексиите и военната агресия, които се смятаха за изчезващи, се оказват живи и намират нови и мощни средства да бъдат прилагани в Украйна и извън нея.

"Навлизаме в един прекрасен нов свят", каза адмирал Джеймс Ставридис, върховен командир на НАТО до миналата година, а в момента декан на Института за право и дипломация "Флечър" на университета Тъфтс. Това е всичко друго, но не и прекрасен нов свят. Това е един уплашен, нестабилен свят и ние трябва да се събудим и да разберем това."

НАТО нарича тази форма на конфликт "хибридна война". Фразата визира широк спектър от действия, сред които военната сила е само малка част, които неизменно се изпълняват съгласувано като част от гъвкава стратегия с дългосрочни цели.

През февруари 2013 г. Валерий Герасимов, новоназначеният шеф на руския генерален щаб, написа статия в руския седмичник за отбрана ВПК. По думиту му, войната и мирът се размиват и думите му сега изглеждат пророчески.

"Методите на конфликта са се променили и вече включват широкото използване на политически, икономически, информационни, хуманитарни и други невоенни мерки. Всичко това може да бъде допълнено, като се подбуди местното население да действа като пета колона и от "скрити" въоръжени сили“, казва още Герасимов.

Западните разузнавателни служби вече не изпитват особени съмнения, че руската намеса в Украйна е започнала преди години. От 2010 г. насам, например, украински компютърни системи бяха цел на опасна компютърна програма, известна като "Змия". Змийските зарази, които включват десетки дипломатически и правителствени системи, са мощно средство за шпионаж, което даде на операторите си неограничен достъп до тайните на Киев.

След свалянето на президента Виктор Янукович през февруари руските действия преминаха към физически по-груба фаза според доктрината на Герасимов. Няма съмнение, че Русия е доставила на сепаратистите в Източна Украйна смъртоносен арсенал от тежки оръжия: от танкове и артилерия до противовъздушни системи като тази, свалила малайзийския самолет.

Кремъл разположи в Крим хиляди екипи без обозначения, а в Източна Украйна агентите му действат навсякъде.

"Мисля, че обикновено не се оценява какво огромно нарушение на международното право всъщност беше това", казва Джонатан Еял, международен директор на британски център за анализи Обединен кралски институт за отбранителни изследвания.

Много от тайните тактики, използвани в учебника по хибридна война, далеч не са нови. "Половината история на военното дело се състои от такива неща", казва Антъни Кордсман, бивш директор на разузнаването в Пентагона, а днес главен стратегически анализатор във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Това, което е ново обаче, е всестранният начин, по който се използва подобна тактика, и модернизирането, на което е била подложена.

Но това, което особено притеснява западните шпионски централи, беше степента на руската дезинформационна кампания, както у дома, така и в чужбина. Хватката на Кремъл върху руските медии винаги е била силна, отбеляза тази година британски служител по сигурността, но от началото на украинската криза степента на контрол стана "смайваща".
Реториката, излизаща от руските медийни канали, е агресивна и притеснителна.

Причината руските действия в Украйна да предизвикат толкова дискусии е, че мнозина на Запад се опасяват от повторението на подобни тактики на европейска земя. За правителствата на балтийските страни и в Източна Европа проблемът със сигурност е реален.

В България наскоро беше разкрито, че „Газпром“, подкрепяната от руската държава енергийна група, е диктувала нови закони на чиновници от енергийния бранш в София, преди дадено предложение да бъде внесено в парламента. Въпроси, повдигнати от ЕС, местни български политици и от САЩ, се въртят около корупцията при газопровода "Южен поток" за даването на големи строителни договори на определени корпорации.

Българското правителство е най-корумпираното в Европа, се казва в доклад на Европейската комисия тази година. Европейски разузнавателни агенции, включително германската БНД, се опасяват, че цялата политическа система в България е компрометирана от разузнаването на Москва и от престъпни организации, свързани с Русия.

"Енергийната мечка" е оръжие за кибершпионаж, открито от анализатори на киберсигурността тази година и заразило десетки индустриални контролни системи в европейската енергийна инфраструктура. Сред мишените му са възобновяеми енергийни източници като вятърни турбини и предприятия за биогориво, пръснати из цяла Европа до Испания. "Енергийната мечка" може да следи в реално време консумацията на енергия и може да изключва системите, които е заразила.

Андерс Фог Расмусен, генералният секретар на НАТО, предупреди през юни, че Русия тайно финансира европейски групи за защита на околната среда с цел да попречи на разпространението на шистовите технологии в Европа и по този начин да запази зависимостта от руската енергия. Идеята изглеждаше силно преувеличена. Грийнпийс я отхвърли като нелепа.

"Това, което видяхме в Украйна, е част от много по-широк процес, за който повечето хора на Запад все още нямат и идея", казва Крис Донъли, основател на центъра за анализи Институт за държавно управление.

"Скритите форми на сила, които Русия използва, не са само военни", казва той. "На първо място са парите. Те купуват членове на парламента като консултанти. Те купуват лондонското Сити. Те купуват отделни лица: банкери, които получават работа в Москва и след това се оказват компрометирани, изнудвани, след като се върнат на Запад. На второ място е корупцията. Много правителства в държави по целия свят не харесват това, че помощите идват с определени условия. Русия с удоволствие подкупва и използва организираната престъпност като инструмент."

Донъли твърди освен това, че Москва е по-добра в шпионажа - не само в традиционната работа под прикритие, а и в "стандартния анализ на открити източници, който Западът е забравил как да прави". Хибридната война, казва Донъли, може би е погрешен израз. "Това е хиперконкуренция", казва той.

Когато Герхард Шрьодер, бившият германски канцлер, присъства на рождения ден на Путин през април, седмици след анексията на Крим, това беше ясен пример за степента, до която Русия е ухажвала германския политически елит в опит да неутрализира германския антагонизъм към Кремъл, казва Донъли.
Русия може да е основният представител на хибридната война, но и други държави разполагат с ресурсите и желанието. Комбинацията от борба за ресурси, геостратегически напрежения и огромна китайска диаспора прави целия регион на Южнокитайско море, например, един огромен барутен погреб, когато се отнася до модела на хибридна война. "Ако аз бях от Сингапур, ако бях от Австралия, ако бях от Виетнам, щях да изучавам всичко това много внимателно", заявява един европейски аналитик от военното разузнаване.

В Близкия изток с отдавнашните му етнически и религиозни напрежения моделът на хибридната война също може да спечели известност. Иран е инвестирал огромни суми в разработката на средства за кибервойна. Той поддържа десетки проксита в региона.

По материали от FT.com

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: