10 000 лв. на шофьор не са бонуси, а заплати, и то не от МЗ

10 000 лв. на шофьор не са бонуси, а заплати, и то не от МЗ
Пресаташето на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Светлана Димитрова опроверга данните, изнесени от синия депутат Ваньо Шарков (на снимката). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шофьорите от справката на „Синята коалиция“ не са чиновници на здравното министерство, те работят само по програмите, финансирани от Глобалния фонд, и изнесените суми са заплатите им за цяла година, заяви Светлана Димитрова, пресаташе на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

„Тези 5400 евро са целогодишните им заплати, което, като го разделите на 12 месеца, се получава брутна заплата 800 лева, чиста заплата – 715 лева“, каза Светлана Димитрова, цитирана от „Фокус“.

Тя обясни, че програмата за ХИВ и СПИН, както и програмите по туберкулоза, са финансирани от донор – Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

„По-голямата част от хората, които работят по програмите, са на граждански договори и получават заплатите си директно от Глобалния фонд, не от българските данъкоплатци, и не са служители на здравното министерство“, категорична в Светлана Димитрова.

Тя опроверга твърденията на депутата от „Синята коалиция“ д-р Ваньо Шарков, че консултантите по програмите работят и на трудови, и на граждански договори.

По думите й в програмите, финансирани от Глобалния фонд, работят и няколко от представителите на здравното министерство, като те всъщност са на щат в здравното министерство, но имат и граждански договори с Глобалния фонд специално за изпълнение на дейностите, свързани с превенция и контрол на ХИВ и туберкулоза.

„Гражданските договори на всички служители от програмата са финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария“, увери Светлана Димитрова.

Тя каза още, че тези суми не трябва да се интерпретират като бонуси, защото това са заплати по граждански договори на хората, които работят по програмата.

„Реално това не са бонуси, а тяхната едногодишна заплата и те имат само тези доходи. Това са техните основни доходи, тяхната заплата, с която живеят. Те не получават друга заплата, пък камо ли от здравното министерство. Това е тяхното възнаграждение за 12 месеца за 2011 г. и 12 месеца за 2010 г.“, заяви още Светлана Димитрова.

#туберкулоза и малария #Светлана Димитрова #шофьори #заплати #граждански договори #трудови договори #Ваньо Шарков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници