Иран готов да строи петролна рафинерия във Варна

Иран готов да строи петролна рафинерия във Варна
Иран е готов да инвестира в изграждането на петролна рефинерия в българското черноморско пристанище Варна, заяви иранският посланик в България. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Иран е готов да инвестира в изграждането на петролна рефинерия в българското черноморско пристанище Варна, заяви иранският посланик Голамреза Багери Могаддам в интервю за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

Дипломатът обясни, че идеята, която обяви при посещението си във Варна през есента на 2011 г., е актуална от страна на Иран и че реализирането й зависи от българските власти.

„За създаването на този проект от страна на Иран няма никакъв проблем – от гледна точка на науката, технологията, нужния капитал или управление на такъв проект, Иран има възможности. Имайки предвид историческото приятелство между двата народа, ние сме готови в рамките на взаимния интерес да го поставим пред българския народ“, обясни посланикът на Иран.

„Сега това се свежда до решението на българските държавници как могат да използват този капацитет. Ако българските държавници показват желание, ние имаме готовност да разговаряме с тях за това сътрудничество“, добави още той.

Могаддам също така заяви, че при промяна на курса на санкции от страна на ЕС спрямо Иран страната му би била готова да подкрепи проекта за газопровода „Набуко“ като доставчик на природен газ.

#ЕС #Израел #САЩ #иранска ядрена програма #Иран #Голамреза Багери Могаддам #Европейски съюз #петролно ембарго #Варна #рафинерия #български мюсюлмани #Техеран #Ислямската революция в Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници