Либия с две правителства

Либия с две правителства
A A+ A++ A

Политическата ситуация в Либия продължава да се влошава и страната остава без единен властови център, коментират световните агенции след последните въздушни удари в страната и погрома над летището на Триполи.

На практика от свалянето на Муамар Кадафи през октомври 2011 г. либийските власти не успяват да контролират десетките въоръжени групировки, съставени от бивши бунтовници, които владеят различни части на страната, сочи АФП.

Парламентите, вече са два, както и кабинетите, а твърде много в политическия живот на страната зависи от въоръжените милиции.

В момента в Либия се разгръща истинска гражданска война, в която участват много кланове и племенни милиции, но чиито главни действащи лица са ислямистките групировки „Ансар аш Шария“ и „Мюсюлмански братя“. Те вече обявиха, че не признават парламентарните избори и поискаха властта да се върне у предишния временен парламент.

Досегашният парламент продължава да заседава в Триполи, а новият - в източния град Тобрук.

На практика обаче властта на тези структури е само номинална и зависи изцяло от волята на подкрепящите ги въоръжени формирования.

Главен противник на ислямистите са отрядите на ген.-майор Халифа Хафтар, базирани в Бенгази. Той декларира намерение да се справи с екстремизма и тероризма, но не се подчинява на политиците в Триполи.

Временният либийски премиер Абдулах ат Тани пък определи като незаконни заседанието и решенията на временния парламент в Триполи, който възложи на университетския преподавател с проислямистки възгледи Омар ал Хаси да състави правителство на националното спасение.

Заседанието е незаконно, решенията му са незаконни, а единственият законен законодателен орган е парламентът, който бе избран на 25 юни и заседава в Тобрук, заяви Тани.

Той съобщи също, че домът му в Триполи е бил разграбен и опожарен от ислямистки милиции. Тани подчерта, че сигурността в Триполи като цяло не е гарантирана, а седалището на правителството е застрашено.

Американски източници, цитирани от Бойтерс и АФП сочат Египет и Обединените арабски емирства зад двете серии от въздушни удари срещу въоръжени ислямски фракции в Триполи. И двете арабски страни са използвали самолети, базирани в Египет.


#Либия #Триполи #Тобрук #парламенти #правителства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници