България е обект на руска информационна война, според Министерство на отбраната

България е обект на руска информационна война, според Министерство на отбраната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев ще представят на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември предстоящата реформа в армията. По повод събитието на сайтът на министерство на отбраната е публикуван документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". В него се казва, че България е в информационна война с Русия, съобщава в. „Сега“.

"Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля", се казва в документа.

Информационната война е определена като една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и "дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство".

Като друга заплаха е посочена опасността от "хибридна война", отново във връзка с Русия. Според авторите на документа този нов вид война съчетава конвенционалните методи с похвати на "партизанска, кибернетична и информационна война", както и действия, противоречащи на международното право.

Представител на Русия няма да присъства на срещата на НАТО.

#Велизар Шаламанов #Росен Плевнелиев #Русия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници