В морето има само цаца и рапани

В морето има само цаца и рапани
A A+ A++ A

Над 90 на сто от морския улов през миналата година се е формирал от дребни рибки и хищни мекотели, информира регионалното издание BurgasNews. Водите на Черно море ни осигуряват най-много цаца и рапани. 

На морския охлюв, който е дошъл в наши води преди около 60 години, се пада повече от половината добив на водни организми от морето, сочи годишният анализ на агростатистиката. Той има изключително стопанско значение, защото се изнася успешно в Япония и Корея, в последно време ядките от рапан намират прием и в Китай.

Общо 4819 тона е годишното им производство. Това са 99,6 на сто от улова на водни животни у нас. Над 1000% е скочил добивът на бяла пясъчна мида. Само за три години той е нараснал от 400 кг на 10,6 тона.

През миналата година има увеличение на улова на морски видове със 7%. На дребни риби по традиция се пада най-голяма част от слуката на рибарите. 3784 т копърка, трицона и шпрот са влезли в мрежите, което е 81 на сто от целия улов на риба в нашето море. От останалите черноморски видове най-съществен е уловът на сафрид – 271,4 т, на попчета – 74 т, на барбуня – 257 т, леферът е 49 т.

За два вида, които вадят нашите рибари, има европейски квоти – калканът и трицоната. От вкусната дънна риба са уловени 39,6 т.

Мидените ферми продължават да са на мода, сочат данните на земеделското ведомство. Около 40 са стопанствата за морски аквакултури. От там са получени 1787 т миди, което е двойно повече от предходната година. Експертите прогнозират, че през 2014 г. ще продължи да нараства броят на рибовъдните стопанства, което се дължи в голяма степен на възможностите за финансиране по Оперативна програма „Рибарство”.

Въпреки потенциала на отрасъла у нас постоянно расте вносът на риба. През миналата година той е бил 30 645 тона. Това е три пъти повече от експорта, който се извърша от нашата страна.

Най-много морски дарове ядем от Испания, Холандия, Гърция, Белгия и Великобритания. От страните извън ЕС основни партньори са ни Виетнам, Китай, Тайланд и Аржентина. Страната ни прави импорт предимно на замразена риба, филета, ракообразни и мекотели. Има внос и на 3691 т консерви. Замразени херинга, мерлуза и копърка са най-предпочитаните за внасяне видове.

Съседите от Румъния са най-големите консуматори на българска риба зад граница. В Далечния изток пък наблягат на рапани от нашата страна. През миналия месец беше одобрен сертификат за износ на риба и рибни продукти за Китай.

#Черно море #цаца #рапани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници