Черно море погълна двама младежи, снимали големите вълни

Черно море погълна двама младежи, снимали големите вълни
A A+ A++ A

Огромни вълни се образуваха заради бурята в Черно море. Двама гимназисти, които искаха да се снимат на вълнолома в Трабзон, в Североизточна Турция, бяха повлечени от внезапно придошлите вълни.

Инцидентът е станал вчера по обяд до плажа Бешикдюзю. Според получената информация учениците Емир Берке Ашък и Угуркан Коркмаз, са дошли на пристанището, за да снимат екстремните вълни.

По сигнал на местопроизшествието са пристигнали спасителни екипи от Командването на бреговата охрана на Източното Черноморие, екипи на морска полиция и АФАД, които са започнали издирвателни действия.

Вторият ден от издирването започна отново в ранните зори днес, но протича трудно заради метеорологичните условия.

Издирването се извършва от екип от 40 души. Водолази претърсват щателно района.

Във вторник стана ясно, че последно двамата гимназисти са заснети случайно в края на вълнолома, с камера на мобилен телефон от гражданин от отсрещна сграда. Във видеото се виждат гимназистите, застанали в подножието на пилон с флаг на пристанището, където вълните са силни.

Обилни валежи, бури и резки пориви на вятъра обхванаха множество турски провинции тези дни, като се започне от северозападното крайбрежие и Истанбул, до Измир на запад, северните провинции Кастамону и Самсун и чак до пристанище Искендерун в окръг Хатай на юг.

Улици и сгради бяха наводнени в Измир в неделя, след като морето се надигна и проби крайбрежните диги след буря, съобщиха местните медии.

Усилията за евакуация от наводнените апартаменти, работни места и магазини в крайбрежния квартал Конак продължиха през нощта, съобщи Анадолската агенция (АА).

Екипите на Генералната дирекция на водоснабдяването и канализацията на Измир (IZSU) продължиха с усилията за евакуация и почистване с помощта на канализационни камиони в наводнени апартаменти, работни места и магазини в крайбрежните райони се казва в съобщението.

Генералната дирекция по метеорология на Турция издаде предупреждения за лошо време за голяма част от 81 провинции на страната за тези дни.

Крайбрежието на най-голямото средиземноморско пристанище в Турция, Искендерун в окръг Хатай, пропадна с метър след земетресението на 6 февруари. Поради обилните валежи тези дни много пътища, крайбрежни паркове и редица сгради бяха наводнени.

Проливният дъжд и силен вятър буквално парализира живота в града. Много граждани останали блокирани от наводненията, зяха спасени с помощта на тежка техника, съобщиха от АА.

Стотици жилища и работни места в приземните етажи на сградите са наводнени, а някои превозни средства са блокирани и изоставени по пътищата.

Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), пожарната и общинските екипи започнаха работа, след като бяха изпратени в наводнените райони.

АФАД съобщи в социалните медии, че 198 граждани са били спасени от неблагоприятното време в 16 различни провинции като част от техните усилия.

Освен това се казва, че един човек е загубил живота си, след като е бил затиснат под развалините поради срутване на конструкция в сграда в Ерфелек в Синоп поради бурята.

В централната провинция Коня един гражданин загуби живота си, докато се опитваше да се предпази от проливен дъжд, като влезе в плевня. Четирима други граждани бяха ранени като част от същия инцидент и изпратени в болница, съобщи АФАД.

По същия начин дъждът и силният вятър причиниха хаос в редица квартали на черноморския окръг Кастамону. Гигантски вълни достигаха до 5 метра височина в района на Абана, тъй като вятърът духаше със скорост от 50 км/ч на някои места.

Вълните пробиха стената на крайбрежна магистрала Хаджъвели, създавайки наводнения на пътя.

Бурята беше ефективна и в района Ербаа в централната провинция Токат. Покривът на двуетажната къща на ул. "Алемдар" в кв. "Осман гази" е отнесен от силен вятър.

Междувременно, поради буря, възникнала в резултат на продължаващия дъжд, товарен кораб е заседнал край брега в черноморската провинция Артвин.

"Вчера около 10 сутринта сухотоварен кораб в района заседна край бреговете на Артвин-Хопа поради силната буря в Черно море. От общо 13 членове на екипажа на кораба, шестима членове на екипажа бяха спасени, докато спасителни усилията за седем други членове на екипажа са в ход", се казва в изявление на АФАД.

#Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници