Интерпол призова за международен отговор на „варварското” убийство на Джеймс Фоули

Интерпол призова за международен отговор на „варварското” убийство на Джеймс Фоули
A A+ A++ A

Ръководителят на международната полицейска организация Интерпол осъди обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули и призова за международен отговор на заплахата, която представляват ислямистките екстремисти.

„Варварското убийство на Фоули от радикалната сунитска групировка "Ислямиска държава" (ИД) подчертава дълбочинната на нейната поквара, докато провежда терористична кампания в Сирия и Ирак”, каза директорът на Интерпол Роналд Ноубъл.

Той призова света да помни невинните хора, държани в плен от „кръвожадни терористи, които не познават нито състрадание, нито милост”. Предвид че екзекуторът изглежда е британец, Ноубъл призова за международен отговор на терористичната заплаха, която представляват радикализираните бойци, пътуващи до зоните на конфликти в Близкия изток.

По всяка вероятност,

палачът на Фоули се явява лидер на британска джихадистка групировка, нарекла се "Бийтълс"

Хипотезата изплува след анализ на видеото с обезглавяването, което джихадистите от ИД качиха в интернет с цел сплашване на САЩ. Основание за нея е перфектният английски език с лондонски акцент на палача, чието лице е напълно скрито, с изключение на очите.

"По всичко изглежда, че убиецът на Джеймс Фоули е британец, макар самоличността му още да не е установена. Това е дълбоко шокираща новина", призна британският премиер Дейвид Камерън, който прекъсна почивката си заради каченото в интернет видео и се завърна в Лондон.

Въпросният мъж е познат като Джон, като засега са неизвестни фамилията му и етническата му принадлежност. Той вероятно е един от главните надзиратели, грижещи се за похитени западни граждани, държани в Рака, бастион на ИД в Сирия.

Предполага се също - заради свободното му владеене на английски език, че Джон е бил един от главните преговарящи за освобождаването на 11-те пленници, които бяха предадени на Турция, след като условията на похитителите бяха изпълнени.

Вече е известно и това, че

терористите от ИД са поискали многомилионен откуп

за да освободят Фоли, но САЩ отказали да го платят.

Това съобщи днес в. "Ню Йорк Таймс", цитирайки членове на семейството на журналиста и бивш пленник на иракските екстремисти.

Според изданието терористите поискали 100 милиона долара. Известно е, че САЩ и Великобритания отказват да плащат подкупи за пленени техни граждани. Световни агенции обаче припомнят, че европейски съюзници на САЩ и по-конкретно Франция и Испания неведнъж са плащали значителни суми за освобождаването на техни граждани. 

#Джеймс Фоули #Интерпол #откуп #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници