Константинов сваля цените на лекарствата, защитава министерския стол

Константинов сваля цените на лекарствата, защитава министерския стол
Министър Стефан Константинов отговори на заканата на премиера Борисов, че до седмица ще реши дали да го освободи, с пакет от предложения за законодателни промени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов предложи пакет от законодателни промени, които да понижат цените на лекарствата и да спестят на Здравната каса и болниците между 10 и 15 млн. лева.

Мерките, които Константинов предложи на заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, са в две посоки: цените на лекарствата да се върнат до нивата от 2010 г., когато за тях отговаряше министерството, както и да се осигури възможност за понижаване на стойностите и на останалите медикаменти с рецепта, предаде БГНЕС.

Стефан Константинов внесе предложението за промени часове след като премиерът Бойко Борисов обяви, че до седмица ще реши съдбата му на здравен министър. По думите на министър-председателя „Константинов е допуснал цените на лекарствата да скочат драстично без явна причина“ и може да бъде третият освободен здравен министър в кабинета „Борисов“.

Законодателните промени ще влязат в сила след решение на Народното събрание, предупреди Стефан Константинов.

Най-важните промени засягат Закона за здравното осигуряване. Ако влязат в сила, цените на лекарствата за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите ще се върнат до нивата от 2010 г.

След прехвърлянето им към Здравната каса на 1 март 2010 г. цените им се увеличиха 3-4 пъти, отбелязва Стефан Константинов.

Ще се предотврати възможността да се покачват цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които се осигуряват на болниците чрез търгове, а плащането им се поема от НЗОК. Средната отстъпка на всеки от тези медикаменти след законодателните промени ще бъде около 50%.

Здравното министерство предлага Здравната каса да получи възможност да договаря отстъпки от пределната стойност на всички лекарства, а не само на лекарствата от позитивния списък, които нямат аналог и на които поема 100% от стойността.

„Тези две мерки ще позволят да се понижат цените не само на медикаментите, чиито цени през миналата година бяха вдигнати, а и на останалите лекарства, които плаща НЗОК. От това се очаква положителен финансов ефект не само за касата, но и за пациентите“, категоричен е Стефан Константинов.

Втората група промени, които здравното ведомство предлага, трябва да бъдат направени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предвижда се скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намаленията на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такива в други страни. Въвежда се и имуществена санкция , ако не спазят това свое задължение.

Предвижда се също цените на лекарствата от позитивния списък в България да се сравняват с тези в Македония, Сърбия и Турция, освен с цените в 13 европейски държави, както досега.

Скандалът с цените на лекарствата избухна след разследване на ТВ7, което доказа, че цените на лекарства на българската фармацевтична компания „Софарма“ се продават в пъти по-евтино в съседните Сърбия и Турция, отколкото на Здравната каса в България.

Министерството на здравеопазването и Здравната каса ще могат да правят предложения за сравняване на цените на определени групи лекарства с други. По този начин ще се понижат стойностите на медикаментите, тъй като се разширява броят на сравняваните продукти.

#„Софарма“ #здравен министър #Закон за здравното осигуряване #Бойко Борисов #НЗОК #здравна каса #лекарства #цени #министър #здравеопазване #Стефан Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници