"Подстрой" срещу Прокуратурата

"Подстрой" срещу Прокуратурата
A A+ A++ A

Журналисти се вдигат на протест пред Прокуратурата в четвъртък, която, според тях, за пореден път оказала натиск върху работата им, привиквайки Алексей Лазаров и Николай Стоянов от вестник "Капитал" на разпит по сигнал за "престъпления срещу републиката и обществения ред".

Управляващият редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и редакторът на вестника Николай Стоянов са били викани на разпит в Столичната дирекция на вътрешните работи заради постъпил сигнал от изпълнителния директор на фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов. Причината е публикация, от края на юни, малко след началото на банковата криза, където името на компанията се посочва като пример за големи компании, близки до Делян Пеевски, които са преместили сметките си от КТБ в Първа инвестиционна банка след скандала между бившия депутат от ДПС и банкера Цветан Василев.

Лазаров и Стоянов са дали обяснения и по случая е започнала проверка. Впоследствие Софийска градска прокуратура е преценила, че публикацията във вестника не е престъпление срещу държавата и е изпратила преписката в Районната прокуратура.

На страницата на групата във Фейсбук, която организира протеста, пише, че за пореден път Прокуратурата оказа натиск на български журналисти, което е много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас.

„Считаме, че с действията си Прокуратурата подхранва съмненията, че български институции работят като под строй по волята на фирмите на няКОЙ, срещу което протестираха българските граждани повече от година. Призоваваме колегите журналисти, както и будните зрители, слушатели и читатели, които не искат да приемат безгласно този акт: в четвъртък Подстрой пред Прокуратурата“, казват организаторите Център за развитие на медиите.

От Прокуратурата отрекоха обвиненията, като уточниха, че не давали указания да се разследва противодържавно престъпление, нито да се призовават за разпит представители на средствата за масова информация. Според съобщението на Прокуратурата, фактите и личните оценки, описани в статията, са поднесени манипулативно, „което е характерно за публикуваните материали от издателската група „Икономедия” АД“.

Ето пълният текст на Съобщение на пресцентъра на Прокуратурата на Р България:

На 14.07.2014 г. в СРП е постъпил препратен от СГП по компетентност сигнал от Момчил Борисов Борисов.
С писмено разпореждане от 31.07.2014 г. прокурор при СРП е изпратил сигнала до СДВР за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от ЗСВ единствено с указание да се проведат необходимите действия за изясняване на фактическата обстановка. Предоставен е 60-дневен срок.

В писмото на СРП не се съдържат указания да се разследва противодържавно престъпление по чл. 107 от НК, нито да се призовават за разпит представители на средствата за масова информация. Фактите и личните оценки, описани в статията, са поднесени манипулативно, което е характерно за публикуваните материали от издателската група „Икономедия” АД.

В тази връзка, следва да се уточни, че задължение на прокуратурата, съгласно чл. 208, т.1 НПК и чл. 145, ал.1, т.3 от ЗСВ, е при всяко постъпило съобщение за извършено престъпление, да се проверява налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер и единственият законен способ за това е извършването на проверка. Част от извършването на проверката е и събирането на свидетелски показания. Съгласно чл. 8 от ЗСВ, Прокуратурата прилага закона еднакво спрямо всички граждани и юридически лица.

#Николай Стоянов #Капитал #Делян Пеевски #Цветан Василев #прокуратурата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници