Депутатите се изпокараха, но приеха Закона за държавния служител

Депутатите се изпокараха, но приеха Закона за държавния служител
След доста ожесточен дебат народните представители приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След доста ожесточен дебат народните представители приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител.

Янаки Стоилов от БСП обясни, че този законопроект е бил внесен през ноември и гледането в паламентарната зала сега е заради започналия в обществото диалог за бонусите, предаде БНР.

Според Стоилов, ако някой е искал да реши проблема, не е трябвало да има промени в Закона за бюджета.

От опозицията изтъкнаха и това, че трудовият стаж на държавните служители вече няма да бъде пресмятан в заплата. Стоилов заподозря и друго:

„Днес това отстъпление най-вероятно скоро ще бъде последвано от следващото, което правителството ще ни предложи - този критерий като един ясен елемент във формирането на възнаграждението и в защитата на хората за годините, които те са положили като трудов стаж, да бъде премахнат и от Кодекса на труда“.

От опозицията казаха още, че синдикатите не са активни и мълчат по въпроса. Искра Фидосова от ГЕРБ защити промените:

„Защо приехте всички тези промени, като това е било справедливо? Ние в момента не премахваме класа, а го включваме в основното възнаграждение, но ще има нов метод на определяне на тези възнаграждения оттук нататък“.

Още преди дни от ДПС заявиха, че няма да подкрепят предложението заради неясноти в текстовете.

Хасан Адемов отбеляза, че промените няма да засегнат политическите кабинети и силовите ведомства. Дебатите в залата продължават. На тях присъства и финансовият министър Симеон Дянков.

Чрез промените в Закона ще бъде преустановена порочната практика на разпределяне на прекалено големи суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които се раздават като процент върху основната заплата.

Ще се въведе и възможност за допълнително материално стимулиране с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за административната структура, като разходите могат да бъдат до 5% от разходите за заплати.

Оценката на резултатите на основните звена, на съставните звена и на отделните служители ще се извършва по четиристепенна скала.

Законът предвижда да се даде възможност за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати и да бъдат разпределяни до четири пъти годишно, като справедливо ще се отчитат старанието и приносът на отделния служител.

Ако служителят не се е справил с работата си и не е спомогнал за постигане на целите на администрацията, то той няма да получава допълнително възнаграждение за съответния период.

Министерският съвет предлага на тримесечие да не се раздават повече от 30% от възнаграждението.

Поправките в Закона за държавния служител ще бъдат ябълката на раздора за тази седмица в парламента, прогнозираха от ДПС.

#Янаки Стоилов #БСП #Искра Фидосова #ГЕРБ #Хасан Адемов #ДПС #Закона за държавния служител #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници