Украйна отваря газопроводите към фирми от ЕС и САЩ

Украйна отваря газопроводите към фирми от ЕС и САЩ
Снимка: www.inter-view.info
A A+ A++ A

Парламентът на Украйна прие закон, който позволява съоръженията за пренос на газ да бъдат давани под наем на съвместно предприятие с участието на фирми от ЕС или САЩ, предаде Ройтерс.

Украйна ще държи 51% от дружеството, което ще управлява както тръбопроводите, така и подземните съоръжения за съхранение на газ.

Документът предвижда, компанията оператор да получи право на управление, концесия или аренда над основните газопроводи и подземните хранилища в страната.

Този закон ще позволи на Киев да създаде отделен оператор за подземните хранилища. Съставът на акционерите ще бъде одобряван от парламента на Украйна.

Украинската енергийна компания „Нафтогаз” съобщи в сряда, че ако европейските компании купуват руски газ на руско-украинската граница, Европа ще избегне рисковете от повторение на ситуацията от 2009 година, когато транзитът на природен газ през украинската територия бе спрян.

„Като надежден преносител „Нафтогаз” смята за свой дълг да предупреди европейските си партньори за възможните рискове и предлага решение на проблема с общи усилия чрез тристранни преговори Украйна-ЕС-Русия”, се казва в съобщението.

#Украйна #ЕС #САЩ #газ #Нефтогаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници