Кристалина видя добра организация в Мизия

Кристалина видя добра организация в Мизия
Георгиева посети бедстващия район. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви в ефира на БНТ в четвъртък, че е видяла много добра организация в Мизия - както на Гражданска защита, така и на Червения кръст и местните власти.

„Много добро впечатление ми направи това, че кметът е сред хората, и че той изпълнява задължението си към всички преди да погледне към собствената си беда. Хората имат вода, храна, подслон“, допълни еврокомисарят и заяви: „Виждаме колко важна роля играе превантивното мислене, защото настаняването по фургони ще бъде във фургони, които сме купили като България е получила помощ от Европейската комисия, именно поради това, че опасността от бедствия, значи нуждата от такова временно настаняване тук е оценена като по-голяма.“

„Видях и очакванията на хората, че няма да се свърши до тук. Да преживеем бедствието е едно нещо, да се възстановим след него иска много съвместна работа. Проектен капацитет в този регион голям няма. Трябва да им се помогне да подготвят комплексна програма, да кандидатстват за европейско финансиране, така че да може възстановяването да бъде инжекция и за икономическото възстановяване на този регион“, подчерта още тя.

„Видях в очите на хората доброта, това са добри хора, порядъчни, работливи, но също и усещането, че те като че ли още не осъзнават, че няма да падне от небето – трябва да се запретнат ръкави и да се работи“, категорична беше Георгиева.

Междувременно, в четвъртък е първото извънредно заседание в Министерския съвет на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов ще председателства заседанието, на което ще присъства и министър-председателят проф. Георги Близнашки.

Предстои да бъдат обсъдени възможностите за допълнително подпомагане на засегнатите от последните поройни дъждове населени места в Северозападна България.

#Кристалина Георгиева #Мизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници