Индустриалци: БНБ цели да унищожи КТБ

Индустриалци: БНБ цели да унищожи КТБ
БНБ цели да унищожи КТБ, алармират индустриалци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Действията на БНБ не защитават обществения интерес, а целят унищожаването на банковата група КТБ. Това се казва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България, предоставена в подкрепа на обществения Надзорен комитет за банковата група.

Според тях банката е жертва на черен PR от страна на прокуратурата и неадекватното поведение на ръководството на централната банка.

От асоциацията смятат, че подходът към КТБ и други банки по време на създадената банкова паника не е бил еднозначен, както и че предизвиканата паника е овладяна заради намесата на Европейската комисия, а не заради действията на българските институции.

Бизнесът се съмнява и в обективността на работата на квесторите, които без видима причина са сменени от ръководството на БНБ. Съмнения има и заради "липсата на прозрачност и логика в действията на БНБ". В позицията се посочва, че "преди да се санира БНБ трябва да се санира доверието в БНБ".

Затова Централната банка трябва да се възползва от съществуващата в закона възможност да се опре на експертната подкрепа на обществен Надзорен комитет, който да не допусне злоупотреба с активите и разграбване на КТБ. Очаква се утре надзорният съвет, създаден по инициатива на работодателите и синдикатите, да излезе с обща позиция за бъдещето на КТБ.

#КТБ #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници