Вирусът ебола стъпи и в Европа

Вирусът ебола стъпи и в Европа
Парамедици пренасят Мигел Пахарес в Испания. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Смъртоносният вирус ебола вече стъпи и на европейска земя. Мисионер, заразен с болестта, беше транспортиран от Либерия в Испания. Той е бил докаран в Мадрид от медицински служители в специални костюми, пациентът е внесен в страната в изолационен контейнер, който да предотврати разпространението на вируса.

Мигел Пахарес е прекарал 50 г. в Либерия. Той е бил поставен под карантина в събота, след като бил тестван за смъртоносния вирус. Мигел се грижил за пациенти с ебола в църква към католическа хуманитарна организация. Свещеникът е придружен от монахиня, която също е пипнала заразата - тя също е била поставена под карантина.

Двамата са приети в болница Carlos III, след като им били направени тестове във военна база в Мадрид.
Пациентът е пътувал благополучно, въпреки че се чувства дезориентиран. Двамата ще останат в изолация. Свещеникът е твърде слаб и не може да се изправи без чужда помощ, но няма симптоми на кървене, които говорят за напреднал стадий на болестта.

Всички протоколи за безопасност са спазени, увери Мерседес Винеса от здравното министерство в Испания.

75-годишният свещеник, който е служил цял живот в услуга на либерийските граждани, планирал да се прибере в Испания през септември и да сложи край на работата си като мисионер. Преди да бъде транспортиран, Пахарес признал, че иска да се завърне в родината, защото е станал свидетел на ужасните неща, които се случиха в страната само за няколко месеца.

Жертвите на ебола в Западна Африка вече са над 930 души, а епидемията добива чудовищни размери и се развива със светкавична скорост.

#ебола #Испания #Либерия #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници