Мая Манолова: Президентът няма право да задава задачи на правителството

Мая Манолова: Президентът няма право да задава задачи на правителството
За предстоящите избори, Манолова коментира, че за първи път НС ще бъде продукт на волята и желанието на хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мая Манолова от БСП заяви относно назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство, че България не е президентска република, колкото и да му се иска на президента и може би никога няма да стане.

"България е парламентарна република и президентът няма правомощие, с което да задава задачи на нито едно правителство, включително и на служебното. Речта му беше доста агресивна", коментира Манолова в студиото на Би Ти Ви.

Бившият зам.-председател на Народното събрание каза също, че със сигурност проф. Близнашки знае той какво е писал през 1994 г. в един от неговите трудове за парламентарното управление, в което той казва какви са функциите на служебното правителство - те са изпълняване на въпроси от текущата вътрешна и външна политика и подготовка на изборите.

"Не може да изпълнява политическа програма и задачи, каквито се опитва да възложи президентът. Тази реч бе по-подходяща за старта на предизборна кампания или старта на кампанията на Плевнелиев за втори президентски мандат, защото не е съответстваща на действието назначаване на служебно правителство. Служебното правителство трябва да бъде политически неутрално. Разграничение правя между желанието на президента. В речта му се видя неподправен опит за реванш. А сред новите служебни министри има достатъчно авторитетни имена, които не биха плюли върху репутацията си за да бъдат употребени за политически поръчки", категорична е Манолова.

За предстоящите избори, тя коментира, че за първи път Народното събрание ще бъде продукт на волята и желанието на хората.

"Това е огромна крачка напред, която тепърва предполагам ще бъде оценена. Този парламент и това ръководство беше доста спестовно по отношение на харчовете на депутатите и на администрацията. Бяха върнати обратно в бюджета 26 млн. лева през миналата година като жест от парламента. Всичко това отиде за коледни надбавки за пенсионерите. През тази година близо милион бяха спестени от депутатските отсъствия, пари, които ще отидат за благотворителни каузи, подчерта Манолова.

 

#Мая Манолова #служебно правителство #служебен кабинет #Манолова #БСП #Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници