Депутатите заседават извънредно за актуализацията на бюджета

Депутатите заседават извънредно за актуализацията на бюджета
Заседанието е насрочено за 14 часа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На извънредно заседание Народното събрание ще обсъжда актуализацията на държавния бюджет, бюджета на Здравната каса и предложението, внесено от депутатите от ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева и Менда Стоянова за извънредни правомощия на бъдещото служебно правителство. Заседанието е насрочено за 14 часа.

След консултациите при президента на 1 август Бойко Борисов обяви, че е склонен да направи компромис и да изпрати свои депутати на извънредното заседание, за да бъде одобрена окончателно актуализацията на бюджета на Здравната каса. В петък той бе заявил, че ГЕРБ няма да влиза повече в парламента, защото БСП спекулират, че партията му е в коалиция с ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че цялата парламентарна група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за“ актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за“ актуализацията на бюджета на държавата. По думите му, те така разбират своята политическа последователност и отговорност.

Председателят на парламента и лидер на БСП Михаил Миков обяви, че решението на парламентарната група на „Коалиция за България“ и Изпълнителното бюро на БСП е да не се подкрепи актуализацията на бюджета. Той обясни, че такава актуализация е ненужна, мотивите за нея са противоречиви и няма достатъчно факти и доказателства, които да налагат такива действия.

Актуализацията беше отхвърлена в събота и от самия премиер Пламен Орешарски. "Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години", коментира той.

Актуализацията беше гласувана на първо четене на 29 юли с гласовете на депутатите от ДПС и ГЕРБ и подкрепена от президента Росен Плевнелиев. Против гласуваха депутатите от Коалиция за България, а парламентаристите от Атака не присъстваха в пленарната зала. 

 

 

#актуализация #Народно събрание #ГЕРБ #БСП #ДПС #Коалиция за България #Лютви Местан #Михаил Миков #Бойко Борисов #Росен Плевнелиев #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници