Италия номинира Федерика Могерини за еврокомисар

Италия номинира Федерика Могерини за еврокомисар
Могерини е считана за един от фаворитите за поста външен министър на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италия официално номинира външния си министър Федерика Могерини за член на следващата Европейска комисия. Премиерът Матео Ренци заяви, че Могерини е кандидат за поста на върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, който заемаше британката Катрин Аштън, съобщава Mediaset.it.

Могерини е считана за един от фаворитите за поста външен министър на ЕС, написа в свой коментар „Ню Йорк таймс“. Тя се ползва със силната подкрепа на италианския премиер Матео Ренци. В Европа обаче се притесняват, че Могерини може да се окаже твърде отстъпчива към Русия. Президентът на Литва Далия Грибаускайте коментира, че тя не може да подкрепи човек, който е прокремълски ориентиран.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева също е кандидат за поста. Наскоро тя заяви, че ако й предложат длъжността върховен представител на Европейския съюз по външна политика, нейната отговорност е да я приеме. Според „Ню Йорк таймс“ Георгиева е политически удобен избор.

Лидерите на ЕС ще се съберат на 30 август, за да се опитат да разпределят портфейлите в следващата ЕК, за чийто председател беше избран бившият премиер на Люксембург Жан Клод Юнкер.

#Федерика Могерини #Могерини #Италия #Матео Ренци #Кристалина Георгиева #Георгиева #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници