Йордан Цонев: Не ДПС, а „Коалиция за България“ предава кабинета

Йордан Цонев: Не ДПС, а „Коалиция за България“ предава кабинета
A A+ A++ A

В разменени реплики за актуализацията на бюджета Йордан Цонев (ДПС) обвини „Коалиция за България“, че предава кабинета.

ДПС няма да бламира кабинета „Орешарски“, като не гласува предложената от него актуализация. Това би било предателство към собствения кабинет и не ДПС върши предателство към собствения си кабинет, а „Коалиция за България“, посочи председателят на бюджетната комисия. И „не ДПС не подкрепи този бюджет в Комисията по бюджет и финанси, а „Коалиция за България“, уточни Цонев.

От името на своята ПГ той заяви категорично, че ДПС ще подкрепи в пленарната зала актуализацията на бюджета, защото това са предложенията на правителството, избрано с мандат на БСП и подкрепено от ДПС. „Това е последователната политика, която водим“, подчерта народният представител.

„Ако сме държавници и мислим за стабилността на публичните финанси, ще подкрепим актуализацията на бюджета“, каза още Цонев. Според него има всички основания тази актуализация да бъде извършена, защото изпълнението на тазгодишния бюджет е с 0.67 пункта по-лошо. „Миналата година ги нямаше рисковите фактори, които са налице днес. Нямаше и парламентарна криза. Сега сме на прага на предсрочни избори и това е допълнителен дестабилизиращ фактор за бюджета, допълнителен риск за спрените еврофондове“, обясни той.

Йордан Цонев направи предложение за извънредно пленарно заседание на 29 юли, на което да бъде обсъдена актуализация на бюджета на НЗОК и актуализация на държавния бюджет.

Мая Манолова поиска поименна проверка за наличието на кворум непосредствено преди гласуването на това предложение. „Коалиция за България“ има ясна позиция – ние сме против актуализацията на бюджета в параметри, поискани от президента и подкрепени от ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ, ДПС и президентът имат един и същи план за актуализация на бюджета“, посочи Манолова.

След проверката на кворума се оказа, че в залата има необходимия брой депутати, за да се гласува, като в този момент в залата присъстваха единствено депутати от ГЕРБ и ДПС. Извънредното заседание бе прието със 114 гласа „за“ и само 1 „против“.

#Йордан Цонев #Мая Манолова #актуализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници