Семерджиев: Повишението на тока няма да надмине 10%

Семерджиев: Повишението на тока няма да надмине 10%
Според председателя на регулатора повишението на цената на природния газ по прогнозни данни ще е поне 7-8 процента от 1 април. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев все още е оптимист и не смята, че повишението на крайната цена на електроенергията от 1 юли би превишило 10 процента, заяви той в интервю за БТА.

Все още има достатъчно механизми и възможности самите енергийни предприятия да предприемат мерки и да се съобразят със състоянието на пазара, посочи той.

„Ще използваме всички възможности увеличението да бъде възможно най-малко за крайните потребители“, подчерта Семерджиев.

По думите му голямото предизвикателство за цената на електроенергията през тази година ще бъде цената за производството на енергия от централите, а не разходите, които ще добавят по веригата ЕРП и НЕК.

Той отбеляза, че основната причина за поскъпване на производствената цена е закупуването на квоти въглеродни емисии от началото на следващата година. За това имат основание да искат по-висока цена всички централи с изключение на ядрената ни централа, добави Семерджиев.

Според председателя на регулатора повишението на цената на природния газ по прогнозни данни ще е поне 7-8 процента от 1 април.

Семерджиев не предвижда стрес на свободния пазар при излизането там на защитените досега потребители на средно напрежение.

#Държавната комисия по енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #ток #електроенергия #ЕРП #НЕК #въглеродни емисии #природния газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници