Израел разширява офанзивата в Газа, протести в Европа срещу войната

Израел разширява офанзивата в Газа, протести в Европа срещу войната
Военните действия по суша в Ивицата Газа продължават.
A A+ A++ A

Израелската армия обяви, че разширява своята сухопътна офанзива в Ивицата Газа. 

Близо две седмици от избухването на най-кървавия израелско-палестински конфликт от 2009 г. насам жертвите са вече повече от 350, информира Франс прес.

„Сухопътната фаза на операция „Защитно острие” се разширява. Допълнителни сили ще се присъединят към усилията за борба срещу тероризма в Ивицата Газа и в установяването на положение, в което израелските граждани ще могат да живеят в спокойствие и сигурност”, се посочва в изявление, разпространено от израелските въоръжени сили.

Израелската армия, провеждаща сухопътна операция в Ивицата Газа е разрушила с помощта на булдозери най-малко 10 тунела, за които се предполага, че са били използвани от екстремистите от Хамас за набези на израелска територия, съобщава Би Би Си.

По данни на израелското военно командване, в един от случаите, екстремист облечен в израелска униформа успял да проникне на територията на Израел и да убие двама военнослужещи. В друг случай са заловени група екстремисти разполагащи с упойващи вещества, които е трябвало да бъдат използвани за отвличания.

Междувременно, провелата се в Брюксел демонстрация в подкрепа на палестинския народ е прераснала в масови безредици, съобщава Интерфакс. По данни на белгийската полиция в акцията са взели участие около 5000 души.
Скоро след началото на шествието, около 300 души с маски на лицата започнали безредици в района на Централната гара. Демонстрантите започнали да удрят паркираните в района автомобили и да чупят стъклата на магазините и учрежденията.

Безредици са възникнали и в северните квартали на Брюксел. Протестиращите са замеряли полицията с камъни и бутилки. В отговор силите на реда са използвали сълзотворен газ.

Мащабни демонстрации се проведоха и в Лондон и Париж в подкрепа на палестинците и срещу израелската офанзива в Ивицата Газа. В Париж, където местните власти забраниха демонстрацията, избухнаха безредици, съобщава AFP.
По данни на организаторите на демонстрацията в Лондон, десетки хиляди души са се присъединили към шествието от представителството на премиера Дейвид Камерън до посолството на Израел. Лондонската полиция се затруднява да определи колко души са взели участие в демонстрацията, но съобщава, че няколко илици са били затворени по време на шествието, което е преминало мирно.

За разлика от британската столица, в Париж избухнаха безредици , след като стотици демонстранти започнаха да замерят полицията с камъни и бутилки. Силите на реда са използвали сълзотворен газ. По данни на парижката полиция, арестувани са 33 демонстранти, ранени са трима полицаи. Сблъсъците са се случили в района на Монмартр, в северната част на столицата на Франция.

Протестни демонстрации срещу израелските действия в ивицата газа са се провели също и в Марсилия, Страсбург и Лион.

#Ивицата Газа #Хамас #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници