Европейският съюз разшири списъка със санкции срещу руски компании

Европейският съюз разшири списъка със санкции срещу руски компании
A A+ A++ A

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е разширил списъка със санкции срещу руски компании.

Заради ескалирането на ситуацията в Украйна подлежат на „замразяване” всички фондове и активи на физически и юридически лица, които материално или финансово поддържат действията, нарушаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Също така

„замразяването” на активи може да засегне и компании от Крим и Севастопол

допълват от ЕС.

По-рано днес американският президент Барак Обама разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън за потенциалната нужда от още санкции срещу Русия, ако тя не предприеме стъпки за деескалиране на ситуацията в Украйна.

По повод разговора с Меркел Белият дом посочва, че макар и да са се разбрали да продължат усилията за намиране на дипломатическо решение на сегашната криза, те са препотвърдили решимостта си да останат в тясна връзка, докато обмислят какви допълнителни санкции може да са необходими.

Меркел и Обама за пореден път обвиниха Москва, че "продължава да играе роля в дестабилизирането на Украйна"

Те са подчертали, че Русия носи ясната отговорност да откаже продължаващия достъп на сепаратистите в Източна Украйна до тежки оръжия и друга подкрепа, идваща откъм Русия.

Обама и Меркел посочиха също, че "всички страни трябва да гарантират на участниците в международното разследване (на случилото се с малайзийския самолет) пълен, безопасен и безпрепятствен достъп до мястото на инцидента, за да може незабавно да започне достоверно разследване". Двамата "отбелязаха необходимостта всички улики да останат непокътнати в Украйна".

В отделен телефонен разговор

Обама и Камерън "повториха нуждата от нови действия, ако Русия продължи да не предприема стъпки" за деескалация на конфликта в Украйна

заяви още американското президентство. Двамата също така са посочили, че международното разследване на катастрофата с боинга "трябва да започне незабавно".

Камерън и Обама призоваха и за "възможно най-бързо спиране на огъня" между израелци и палестинци, и заявиха, че според тях "трябва да се продължат усилията за постигане на всеобхватно споразумение" за уреждане на иранския ядрен проблем.

Междувременно, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Петро Порошенко настояха вчера Москва да повлияе на проруските сепаратисти да участват в примирие и да предоставят на разследващите достъп до сваления малайзийски самолет.

#ЕС #Европейски съюз #Обама #Меркел #Дейвид Камерън #разговори #Русия #Украйна #самолет #Украйна #Малайзия #Малайзийски авиолинии #малайзийски самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници