Меркел: Нужно е независимо разследване, спрете огъня!

Меркел: Нужно е независимо разследване, спрете огъня!
Меркел призова за мир в Източна Украйна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел призова за сключване на спешно примирие в Източна Украйна, за да може да се проведе независимо разследване на катастрофата на малайзийския пътнически самолет и да се намери политическо решение на конфликта, предаде РИА Новости.

„Необходимо е да се проведе независимо разследване. За тази цел трябва да бъде прекратен огънят“, заяви Меркел.

Според първоначалните оценки на ЕС малайзийският пътнически самолет над Източна Украйна е бил свален. Това заяви високопоставен представител на 28-членния блок. По негови думи намерените отломки, разпръснати на десетки километри една от друга, свидетелстват за това.

„Разследването ще определи кой е виновен за това„, заяви представителят.

Постоянният представител на Украйна в Съвета за сигурност на ООН Юрий Сергеев твърди, че на петъшното заседание на Съвета за сигурност на ООН, във връзка с падането на малайзийския самолет, ще предостави доказателства за съпричастност на Русия към самолетната катастрофа, предаде УНИАН. 

„Украйна ще предостави доказателства за руска военна съпричастност към инцидента с боинга. Това престъпление трябва да бъде разследвано цялостно“, пише той в Туитър.

Междувременно министърът на транспорта на Малайзия каза, че ако се потвърди, че полет MH17 е бил свален над Източна Украйна, то това ще е „престъпление срещу човешкото достойнство“, предаде AFP.

„Ако това се потвърди, то това ще е нарушение на международните закони и ще е престъпление срещу човешкото достойнство“, каза министър Лиоу Тионг Лаи пред журналисти.

Припомняме, че в четвъртък вечер полет на „Малайзийските авиолинии“ за Куала Лумпур катастрофира в небето над Източна Украйна, при което загинаха всички 295 пътници на борда.

 

 

#Ангела Меркел #Украйна #ООН #Боинг #Малайзийски авиолинии #самолет #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници