Евросоциалистите искат външен министър-социалист

Евросоциалистите искат външен министър-социалист
Европейските социалисти искат постовете върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и президент на Европейския съвет, заяви лидерът на Групата на социалистите и демократите. Снимка: www.bulgaria-news.bg
A A+ A++ A

Европейските социалисти искат постовете върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и президент на Европейския съвет, заяви лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела.

"Решихме, че социалдемократическото семейство ще поиска постовете върховен представител и президент на Съвета", заяви Джани Питела след среща на европейските лидери-социалисти преди срещата на върха, на която трябва да бъде взето решение за номинациите за двата поста.

Питела посочи имената на италианската външна министърка Федерика Могерини и на датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид.

"Имаме много кандидати и кандидатки, Федерика Могерини е много конкретна", заяви той. "Торнинг-Шмид е име, което се дебатира от много време. Ако тя е готова да се кандидатира, мисля, че социалистите ще я подкрепят, но е твърде рано, първо трябва да обсъдим и консерваторите от ЕНП да приемат това разпределение на двата поста", заяви Мартин Шулц.

#Джани Питела #Федерика Могерини #Мартин Шулц #ЕНП #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници