Стрелката може да е причина за аварията в московското метро

Стрелката може да е причина за аварията в московското метро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Като основна причина за вчерашната тежка авария в московското метро следствието разглежда неизправност в системата на стрелките, съобщиха правоохранителните органи в руската столица.

Първоначалната версия за дерайлирането на вагони беше рязко спиране на влака поради намаляване на напрежението в електрическата мрежа.

Сега следствието разглежда няколко версии

като основната сред тях е неизправност в системата на стрелките, заяви източникът.

В момента следователите и специалистите проверяват изправността на тази система. Авариралият влак е бил управляван от един, а не от двама машинисти, и той е получил тежки травми. Настанен е в Института за спешна помощ „Склифасовски“. В момента следователите разпитват работници от метрополитена.

Броят на загиналите достигна 21 човека, показват официалните данни, съобщени от руското Министерство на здравеопазването.

Двама заподозрени са задържани заради инцидента

съобщи официалният представител на Следствената комисия на Русия Владимир Маркин.

„Самите дейности са извършени неадекватно – стрелочният механизъм е бил прикрепен с обикновена 3-милиметрова тел, която се е разкъсала. Това е станало причина за дерайлирането на влака", каза той.

По думите на заместник-кмета на Москва Леонид Печатников

идентифицирани са само 17 от жертвите

От тунела между станциите „Парк на победата“ и „Славянски булевард“, където стана инцидентът, са били евакуирани повече от 1100 души. След дерайлирането медицинска помощ са потърсили 161 души, 136 от тях са били приети в болница. 42 души са в интензивно отделение.

Сред жертвите има не само московчани (79 души), но и жители от други 12 области на Русия и граждани на общо пет държави. Загинали са граждани на Украйна, Молдова, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан, заяви вицепремиерът Олга Голодец. Лекарите се сблъскват предимно с разкъсвания на вътрешни органи, сътресения и наранявания на главата. Ранените са настанени в 14 болници, като няколко от тях са „между живота и смъртта“.

Днес е ден на нациотален траур.

В Киев изразяват съболезнования за трагедията в Москва

Жители на украинската столица изразиха съболезнования във връзка с вчерашната тежка катастрофа в московското метро, като поднесоха букети с цветя и запалиха свещи пред руското посолство в Киев.

Според дипломатическото представителство в съболезнователната акция са участвали 20-ина души, основно младежи.

#влак #московско #метро #дерайлира #ранени #версия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници