Ангела Меркел може да напусне канцлерския пост

Ангела Меркел може да напусне канцлерския пост
Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел няма намерение да завърши пълния си мандат и може да се оттегли преди изборите през 2017 г. „Желязната лейди“ на германската политика може да стане първият канцлер, напуснал по собствено съгласие поста от 1949 г. насам, без да дочака загуба на изборите или вътрешнопартийно освобождаване от длъжността. Причината е, че тя се стреми да стане генерален секретар на ООН или председател на Европейския съвет, твърди списание „Шпигел“, позовавайки се на източници от кабинета.

Подобен ход може да предизвика шок в Германия, където Анегла Меркел продължава да е изключително популяна сред избирателите след почти девет години на власт. Оттеглянето й със сигурност ще се усети в цяла Европа, където държи позицията си на най-мощен лидер на континента.

В миналогодишните избори Меркел обеща, че ще изкара пълен мандат, а говорителят й и съпартийците отричат всички спекулации, че може да напусне поста си по-рано. Въпреки това „Шпигел“ твърди, че се позовава на сигурни източници от Християндемократическия съюз. Освен това, преди да отпътува за финалите на Световното първенство по футбол в Бразилия, Меркел бе попитана дали ще сдаде властта преди следващите избори и тя отговори в типичния си сдържан стил: „Налице е желание да работя добре през този мандат, а после ще видим“. На въпрос дали би оглавила ООН, тя отвърна: „Това със сигурност няма да стане“.

В навечерието на 60-ия рожден ден на германския канцлер хора от кабинета й твърдят, че тя доброволно ще напусне поста си. Според тях влиятелната дама иска да бъде запомнена от германците като канцлер с три успешни мандата. Със сигурност не иска да я сполети съдбата на Хелмут Кол, който претърпя унизително поражение на изборите през 1998 г., и на Конрад Аденауер, който бе принуден да напусне през 1963 г. заради преврат в рамките на собствената си партия.

Един от говорителите на Меркел – Кристиян Виртц, бе категоричен, че канцлерът не възнамерява да подава оставка.

„Федералният канцлер се избира за срок от четири години. Той управлява страната. Няма никакъв повод и никакви отправни точки, говорещи, че събитията ще се развият по друг начин“, каза Виртц и допълни, че информацията за обратното е лишена от съдържание.

Въпреки това дискусията по темата не спира.  Дори се появиха слухове, че Меркел ще бъде наследена от министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Според класацията на списание „Форбс“ Ангела Меркел остава най-влиятелната жена в света. Тя заема престижната челна позиция за четвърта поредна година и за девети път в период от 11 години.

В последния месец одобрението за канцлера нарасна, защото Долната камара на парламента одобри въвеждането на национална минимална надница от 8,50 евро на час, която е по-висока от тези във Великобритания и САЩ. Освен това повече от половината германци одобряват външната политика на канцлера, особено спрямо конфликта Русия – Украйна.

Политически анализатори твърдят, че на наследника на Ангела Меркел ще му бъде доста трудно да излезе от сянката й.

 

#Ангела Меркел #Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници