След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна

След месеци мълчание: Меркел проговори за Украйна
A A+ A++ A

В първата си публична реч от близо половин година бившата федерална канцлерка Ангела Меркел нарече руското нападение над Украйна „дълбока цезура“.

Тя подчерта, че вече като бивша канцлерка не желае да дава преценки и съвети отстрани. Руското нахлуване в съседната страна обаче маркира „грубо нарушаване на международното право в историята на Европа след края на Втората световна война“, каза тя.

Ангела Меркел изрази солидарност с нападнатата от руската армия Украйна и „с подкрепата на нейното право на самозащита“, подчерта бившата канцлерка. Тя обяви, че подкрепя всички съответни усилия на федералното правителство, на ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН, „за да се сложи край на тази нападателна руска варварска война“, пише „Дойче веле“. 

Изказването на Меркел дойде след месеци мълчание. Тя говори вчера в Берлин пред близо 200 гости, събрали се да почетат оттеглянето на Райнер Хофман от председателския пост на профсъюзната конфедерация DGB, който той заемаше дълги години.

Припомняме, че началото на април месец украинският президент Володимир Зеленски покани бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози да отидат в Буча, за да видят до какво е довела „политиката на отстъпките пред Русия в последните 14 години“.

През 2008 година НАТО обеща на Украйна перспектива за членство, но по-късно под натиска на Русия оттегли предложението си. Меркел реагира почти веднага на думите на Зеленски, като заяви чрез своя говорителка, че продължава да стои зад решенията от 2008 година. „Бившата канцлерка подкрепя обаче усилията на международната общност да подкрепи Украйна и да прекрати войната и варварските престъпления на Русия“, заяви говорителката ѝ пред ДПА.

#Меркел #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай