Трагедията в „Аспарухово“ причинена от незаконното строителство

Трагедията в „Аспарухово“ причинена от незаконното строителство
„За човешките жертви основна причина е незаконното строителство“, каза арх. Николай Христов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на брифинг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Незаконното строителство, замърсяването със строителни и битови отпадъци на деретата и зле поддържаният отводнителен канал, в частта на ул. „Моряшка“, са основните причини за трагедията във варненския квартал „Аспарухово“.

„За човешките жертви основна причина е незаконното строителство“, каза арх. Николай Христов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на брифинг.

На него бяха съобщени резултатите от извършената от ДНСК проверка на издадените строителни книжа за строежите в обхвата на засегнатите територии. 

Проверката показва, че замърсяването с битови и строителни отпадъци и незаконното строителство са предизвикали необичайно високата вълна, която пък е била вследствие на един необичайно интензивен дъжд, каза началникът на ДНСК.

По думите му заради обилните валежи земята е била силно напоена. „Никакво строителство да няма, никакви боклуци да няма, пак е щяло да се образува вълна, но на пътя й е нямало да има жертви“, обясни той.

Началникът на ДНСК смята, че в случая битовото и строителното замърсяване и незаконното строителство са причина за човешките жертви.

Според действащия регулационен план за Варна от 1978 г. най-засегнатите територии от наводнението в „Аспарухово“ са били предвидени за озеленяване. Там, където са тези къщи, е трябвало да има озеленяване.

От 1992 година има регулационен план за квартала с нанесена корекция, който не е влязъл в сила поради обжалвания. В него са били предвидени корекции на дере.

ДНСК са съставили 17 констативни протокола за постройки, които са пострадали.

До 2012 г. са установени 14 преписки за незаконни строежи с образувани административни производства, 12 са премахнати, а останалите две са в процедура по избор на изпълнител. Премахнатите са на територията на най-засегнатите от наводнението части.

От ДНСК опровергаха излезлите твърдения, че има сеч в гората над квартала.

#трагедия #Аспарухово #незаконно #строителство #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници