Президентът ще проведе консултации за финансовата стабилност

Президентът ще проведе консултации за финансовата стабилност
Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт. Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт. Предвидено е обсъждане и анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 3,7 млрд. лв. би струвало на държавата прехвърлянето на влоговете от Корпоративна търговска банка в "Креди Агрикол", става ясно от проектозакона за преструктурирането на КТБ.

Политическа партия ГЕРБ не е съгласна да се изплащат от държавата влоговете в КТБ над законово гарантираните 100 хиляди евро, стана ясно преди дни от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Специалният закон за преструктурирането на КТБ, изготвен от БНБ и експерти на финансовото ведомство изнерви партиите. Проектът ще бъде официално обсъждан на консултации за финансовата стабилност при президента Росен Плевнелиев.

Неофициалните разговори между ГЕРБ, БСП и ДПС през почивните дни показаха, че партиите не са съгласни с намеренията на централната банка, съобщи в. "Стандарт".

Поканата на президента за нови консултации е в изпълнение на постигнатите на политическите консултации на 29 юни договорености за осигуряване на координация и гарантиране на приемственост и плавен преход към следващо управление.

"През 1996 г. фалираха 15 банки и тогава направихме такава законодателна рамка, че сега банковата ни система се слави като една от най-сигурните в ЕС. Това, което става в КТБ е съвсем частен и отделен случай. това е битка на олигарси", смята бившият финансов министър в кабинета на Иван Костов, Муравей Радев. 

За участие в консултациите президентът покани председателя на Народното събрание Михаил Миков и председателите на всички парламентарни групи, министър-председателя Пламен Орешарски, заместник министър-председателя Зинаида Златанова и министъра на финансите Петър Чобанов.

На обсъжданията са поканени и главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров, управителят на Българската народна банка Иван Искров и подуправителят на БНБ Калин Христов.

#президент #Миков #Орешарски #Чобанов #Златанова #Цацаров #Искров #Христов #приемственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници