Националната гвардейска част отбелязва 135 години

Националната гвардейска част отбелязва 135 години
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

135 години от създаването си отбелязва Националната гвардейска част.

На празника, за първи път в историята, жена гвардеец застава на пост номер едно в републиката – караула пред президентството. Това е Гергана Иванова.

"Днес за нас е голям празник. За нас и за Гергана е огромна чест тя да е на пост номер едно", заяви командирът на Национална гвардейска част полковник Боян Ставрев, който точно в 12 часа бе пред президентството за тържествената смяна на караула.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.

#национална #гвардейска #част

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници