Орешарски не намира основания за актуализация на бюджета на НЗОК

Орешарски не намира основания за актуализация на бюджета на НЗОК
Орешарски определи управлението за тази една година като: „Труден период, след труден период“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Аз не намирам основания за актуализация на бюджета на Здравната каса“. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ.

„Не намирам основание, защото гледам цифри. Към края на м. май за пет месеца дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че касата сама може да се справи с този дефицит“, подчерта Орешарски.

Според министър-председателя притесненията идват от това, че няма работещ парламент.

„Много лесно се пледира да се дадат пари на касата и много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към касата“, обясни още Пламен Орешарски.

Премиерът заяви, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, тъй като има парламентарна подкрепа, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета откъде би могло да се вземат средствата.

Относно евентуална актуализация на бюджета заради банковата паника, Пламен Орешарски обясни, че зависи какво се разбира под актуализация.

„Най-вероятно държавата ще трябва да подкрепи БНБ в усилията да се подкрепи ликвидно и капиталово КТБ. До този момент не мога за говоря с цифри, нека видя доклада на БНБ, но по всяка вероятност ще трябва да има държавна подкрепа, но това не е актуализация на бюджета. Това са взаимоотношение между фиск и банка, а не между приходите и разходите по бюджета“, обясни той.

Орешарски определи управлението за тази една година като: „Труден период, след труден период“.

По думите му политическата нестабилност, прозираща още в самото начало на мандата, е продължила прекалено дълго.

„Много се надявам предсрочните избори да доведат до структура на парламента, която да бъде по-устойчива“, подчерта той.

Премиерът сподели, че трудната среда и политическата нестабилност не са позволили всичко да се реализира по начина, по който си е представял.

#Пламен Орешарски #бюджета #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници