ООН: Терористи вербуват и деца

ООН: Терористи вербуват и деца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) вербува в своите редици деца, едва навършили 8-годишна възраст.

Това сочи годишният доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, посветен на децата във въоръжените конфликти.

Отбелязва се, че децата, сражаващи се в редиците на ИДИЛ, преминават през бойна подготовка и получават възнаграждение в размер на 200 долара.

„Децата се сражават наравно с възрастните и получават парично възнаграждение в размер на 3500 сирийски фунта, като преди това преминават през военна и идеологическа подготовка за джихадисти“, се казва в доклада на ООН.

В Сирия деца са вербувани и от редица други въоръжени групи, включително формирования, свързани със Свободната сирийска армия, както и кюрдските Отряди за народна самоотбрана, „Ахрар ал Шам“, „Джебхат ан Нусра“ и други.

Освен това, както се посочва в документа, Свободната сирийска армия плаща на децата много по-малко, отколкото ИДИЛ – по 25-50 долара.

Бан Ки-мун алармира, че Сирия остава едно от най-опасните места в света за деца.

Според оценките на ООН от началото на конфликта между правителствените сили и бунтовниците през 2011 г. са убити повече от 10 000 деца, а през миналата година броят на загиналите и осакатени деца се е увеличил значително.

#ООН #деца #Сирия #Ирак #Ислямска държава в Ирак и Леванта #доклад #терорист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници