Икономии бележат председателството на Италия в ЕС

Икономии бележат председателството на Италия в ЕС
Италия и премиерът Ренци поемат председателството на ЕС. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Италия поема ротационното председателство на евросъюза, след като то беше поверено през първите шест месеца на 2014 г. на Гърция. То ще премине под знака на икономиите. Рим предвижда да похарчи за него 68 млн. евро. Това е доста по-малко в сравнение със 170-те милиона, заделени от Париж по време на последното френско председателство, припомнят италианските издания „Кориере дела сера“ и „Стампа“.

През идните шест месеца италианското председателство ще работи по три основни за ЕС въпроса - икономически растеж, заетост и имиграция.

По повод италианското председателство на съюза италианският премиер Матео Ренци подчерта, че тези шест месеца Италия ще се постарае да убеди младите хора, че ЕС е съюз от държави, в който хората може да имат надежди.

Два важни избора предстоят в Брюксел в следващите дни - кой ще оглави Европейската комисия и кой Европейския парламент. На 1 юли е първото заседание на Европарламента, който трябва да избере нов председател и 14 негови заместници. Фаворит за поста е Мартин Шулц.

Най-престижният пост - този на председателят на Европейската комисия, вероятно ще заеме бившият премиер на Люксембург - Жан Клод Юнкер. Ако бъде избран, Юнкер ще получи за пет години близо 2,2 млн. евро и пожизнезна пенсия от 64 000 евро месечно, съобщи британският „Дейли експрес“.

Всъщност двата поста - председател на Комисията и шеф на Парламента, преминаха през сложни преговори между европейските лидери, които вече се договориха, като заявиха подкрепата си за Шулц и Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК.

В следващите дни се очаква Парламентът само да узакони номинациите.

Ако бъде избран, Юнкер ще представи предложение за свой екип през септември, като всички 28 кандидати за еврокомисари ще бъдат изслушани от Европарламента. Те ще бъдат гласувани през октомври, а новата Еврокомисия ще заработи през ноември. Тогава ще бъдат избрани и нов външен министър и президент на ЕС.

#Матео Ренци #Италия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници