Няма опасност от криза в НЗОК

Няма опасност от криза в НЗОК
Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков очакваният дефицит в бюджета на НЗОК в края на тази година ще бъде около 230 милиона лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма опасност от криза в НЗОК заради недостиг на средства, обяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в ефира на БНТ.

Той обясни, че има значително превишаване на бюджета в частта болнична помощ и лекарства за домашно лечение.

„Миналата година болничната помощ беше в рамките на 115-120 милиона лева, сега е в рамките на 150-160 милиона, всеки месец“, каза министърът.

По думите му без актуализация на бюджета до края на годината по сметките на касата са гарантирани средно по 105 милиона лева месечно. Тези средства, могат да покрият заплати, осигуровки, лекарства, консумативни и други оперативни разходи.

Ако не бъдат намерени допълнителни средства, е много вероятно да бъдат въведени рестрикции в плащанията в рамките на тези 105 милиона, допълни Пенков.

Според него очакваният дефицит в бюджета на НЗОК в края на тази година ще бъде около 230 милиона лева.

„По плана, който е направен в разходната част на бюджета на касата, ако се плаща всичко на 100%, се очаква около 400 милиона да има недостиг. Но понеже имаме икономии от административни разходи, други плащания и имаме повишени приходи, тези допълнителни средства покриват част от дефицита и реалната нужда в момента е 330 милиона лева“, обясни Пенков.

#опасност #криза #НЗОК #бюджет #болнична #помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници