Орешарски не вижда нужда от актуализация въпреки „сектори в по-лошо състояние“

Орешарски не вижда нужда от актуализация въпреки „сектори в по-лошо състояние“
„Изпълненията на приходната част за първите 4 месеца на 2014 г. е 30,5% от годишните приходи. Не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните 5 години“, посочи министър-председателят. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Пламен Орешарски изрази увереност, че няма да е необходима актуализация на бюджета, а единствената предпоставка за подобен извод била „политикопропаганда“.

Орешарски подчерта, че няма нито един финансов параметър, който да е по-лош в сравнение с миналата година.

Няма никакви предпоставки за изводи, че трябва да се прави актуализация на бюджета, освен политикопропаганда. Изпълненията на приходната част за първите 4 месеца на 2014 г. е 30,5% от годишните приходи. Не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните 5 години“, посочи министър-председателят и добави, че за разлика от други години към момента в бюджета има и буфери.

Запазваме голяма степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация, но зависи и от това по какъв начин страната ще премине през политическата криза, на която сме свидетели“, каза още той.

Орешарски обясни, че една част от планирания заем от 1,5 млрд. евро ще отиде за рефинансиране на дълг в началото на 2015 г., а другата част ще покрие бюджетния дефицит.

Бих бил много по-доволен, ако чувах критики за програмата на правителството, и може би трябва да се фокусираме много по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство“, коментира премиерът.

Има сектори в по-лошо състояние, но и в по-добро, а въпреки апокалиптичните прогнози, ние сме сред 5-те страни в ЕС по отношение на добрите финансови показатели“, отбеляза министър-председателят.

Цената на оставането на едно правителство е субективистична. По същия начин стои и цената за преждевременното оставане“, добави Пламен Орешарски.

Консолидацията на българското общество бе на ниско равнище през изминалата година и сега не е на по-добро“, заяви премиерът и увери, че не е делял хората на такива, които подкрепят правителството и такива, които не го подкрепят.

„Енергетиката не е в добро състояние, но ние предпочетохме да задържим цените, за да може системата да намери резерви. Анализите показват, че някои от участниците реализират 30-40% рентабилност. Не се справихме за една година, което е критика към нас, но не съм си и представял, че може да се справим за такъв срок“, смята Орешарски.

Той коментира и възникналата ситуация около КТБ, като подчерта, че от оценката на активите и пасивите, която ще отнеме поне седмица, ще се определи дали банката е декапитализирана или не е.

„Законът изисква акционерите да попълнят липсващите средства. Ще изпълним ангажимента си КТБ да бъде отворена на 21 юли и да има ликвидни средства”, увери министър-председателят и допълни, че банковата система се регулира от БНБ и правителството я подкрепя в усилията да реши възникналия въпрос.

„НЗОК и лекарствената политика са в лошо състояние. Завареният от миналата година дефицит оказва влияние и върху текущия“, обясни Орешарски.

#Пламен Орешарски #бюджет #актуализация #НЗОК #правителство #оставка #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници