Ситуацията с язовир „Ботево“ е овладяна

Ситуацията с язовир „Ботево“ е овладяна
Част от собствениците на тези язовири не изпълняват предписанията с мотива, че това е прекалено скъпо или че нямат достатъчен бюджет, обяви Анастасов. Снимка: dobrichonline.com
A A+ A++ A

Ситуацията при язовир „Ботево“ вече е спокойна. Частичната евакуация в района е била поради дефектирал преливник, а не заради скъсана стена на язовира. Това обяви министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов, цитиран от Радио „Фокус“.

По думите му язовир Одринци има пълния обем да поеме водата. В случая с „Ботево“ е имало проблем с изпускателната клапа.

„Част от собствениците на тези язовири не изпълняват предписанията с мотива, че това е прекалено скъпо или че нямат достатъчен бюджет“, обяви Анастасов.  

„Цялата инфраструктура трябва да се приведе във вид, в който да може да посрещне максималните метеорологични фактори, които влияят както върху оттока на водите, така и на наводняването на населените места“, коментира той и добави, че поддръжката на инфраструктурата е извън обхвата на Министерството на околната среда и водите.

Борбата с последиците от бедствията в районите на Варна и Добрич продължава. Броят на доброволците значително е намалял заради началото на работната седмица. 

Междувременно се извършва евакуация на хората от 68 къщи в квартал „Аспарухово“, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища.

#ситуацията #язовир #Ботево #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници