Язовирна стена на „Ботево“ се скъса, няма потоп

Язовирна стена на „Ботево“ се скъса, няма потоп
Стената на язовир „Ботево“ се скъса, но няма пострадали. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Бетонният праг на стената на язовир „Ботево“ пропадна точно в 19.50 часа в неделя. Приливна вълна няма, съобщиха от пресцентъра на областната администрация Варна. Постепенно се покачва нивото на Сухата река, като водите й заливат обширна ливада, която се намира под стената на язовира. Ливадата е с размери половин на един километър. Жителите в ниските места и в Ново Ботево са временно изведени.

Няма пострадали. Ситуацията се наблюдава от компетентните органи.

След язовир Ботево, който е на варненска територия, има около 800 метра дере, вече в добричкото село Ново Ботево, което осигурява разлива и убива скоростта на оттока. След него е язовир Одринци, който може да поеме огромно количество вода.

Междувременно обстановката във варненския квартал Аспарухово постепенно се нормализира. Все още обаче не е преминала опасността от наводнения в квартала. За това в неделя алармира кметът на Варна Иван Портних. Според него нивото на подпочвените води е високо и тече вода от много скатове. Освен това има и локални свлачища, които много бързо трябва да бъдат обследвани, защото има къщи в района им.

В понеделник се очаква да бъде отменено бедственото положение в Добрич. Там остава високо нивото на водата в северната част на града. Навсякъде канализацията е затлачена и в много от бедстващите райони действията по отводняването не са ефективни.

40 екипа и от други градове продължават да отводняват къщи и сгради. Екип на ВиК–Силистра помага за отводняване на помпените станции. Водоподаването прекъсва заради калните сондажи.

Общината и БЧК събират храна, бутилирана вода, препарати за дезинфекция, гумени ботуши, кофи и лопати.

#Ботево #Добрич #Варна #Аспарухово #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници