България е в траур

България е в траур
Понеделник е ден на национален траур. Снимка: www.cross.bg623
A A+ A++ A

На 23 юни България е в траур заради жертвите от смъртоносните наводнения в Североизточната част на страната в петък. Националният флаг ще бъде спуснат наполовина в памет на жертвите на водните бедствия.

Припомняме, че 12 българи загубиха живота си в големите приливни вълни от пороите миналата седмица. 11 са жертвите във Варна, сред тях и две деца. Един човек загина и в Добрич. Мощна вълна от кал и вода премина в четвъртък вечерта през квартал „Аспарухово” във Варна. Тя повлече със себе си хора и автомобили. Отнесе къщи. Стотоци бяха евакуирани. Наводнения нанесоха много материални щети и в областите Велико Търново и Габрово. 

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.

В деня на национален траур от 11:00 часа в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна президентът Росен Плевнелиев ще присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите от катастрофалните наводнения в страната. Във много храмове в страната ще се отслужи панихида за загиналите.

#траур #Варна #Добрич #Росен Плевнелиев #наводнения #митрополит Йоан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници